TURIZAM VRTI MILIJUNE: I ugostitelji prijavili više računa i veće njihove vrijednosti

Od početka godine evidentirano je više od 1,34 milijarde eura fiskaliziranog prometa, dok je prošle godine promet iznosio nešto više od milijarde eura.

Poduzetnici u ugostiteljstvu u srpnju su pak izdali nepunih tri posto više računa, a vrijednost im je bila veća za 17,8 posto.

U kafićima i restoranima prošli mjesec fiskalizirano je gotovo 588 milijuna eura prometa nasuprot nepunih 500 u lanjskom srpnju.

Srpanjske stope rasta nešto su niže od kumulativnog rezultata i u tom sektoru; u prvih sedam mjeseci poduzetnici u ugostiteljstvu prijavili su gotovo dvije milijarde eura vrijednosti izdanih računa, što je za četvrtinu ili oko 400 milijuna eura više, pri čemu je broj računa veći za oko 6,5 posto, piše Poslovni.

Manje stope rasta u samoj špici sezone dijelom se mogu objasniti i visokom lanjskom osnovicom, a porast prometa očito je većim dijelom rezultat viših cijena.Uobičajeno, turistička potrošnja nemalo se osjeti i na prometima u trgovini. Više od polovice uobičajeno odrađuju fiskalne blagajne supermarketa i hipermarketa trgovačkih lanaca.

Oni su u ovogodišnjem srpnju izdali 2,8 posto više računa, čija vrijednost je premašila 1,06 milijardi eura ili 19,2 posto više nego u istom mjesecu lani. Od početka godine pak fiskalizirali su 5,26 milijardi eura prometa, što je za petinu više nego lani, s tim da je broj računa povećan oko šest posto.