TURIZAM POD STRESOM: U Hrvatskoj ugroženo i do 100.000 radnih mjesta

Prema prognozama Svjetskog vijeća za putovanja i turizam (WTTC) ugroženo je u svijetu oko 197,5 milijuna radnih mjesta u turističkoj branši, a prognoze govore kako je u Hrvatskoj to između 80 i 100 tisuća.

Lani se globalno oko 10 posto radnih mjesta odnosilo na turizam i povezane djelatnosti, a ovih dana mnoge zemlje zbrajaju gubitke u turističkom sektoru koji će se neminovno reflektirati i na stanje na tržištu radne snage. Tako je, primjerice, Njemačka izgubila 38 milijardi eura uslijed smanjenog turističkog prometa, Francuska 48 milijardi, a primjerice Velika Britanija 22 milijarde eura.

Iako je ovog ljeta Hrvatska bila u prednosti od praktički svih konkurenata na Mediteranu, s naprasnim krajem sezone uslijed pogoršanja epidemiološke situacije u zemlji, ni domaći turizam neće biti izuzetak što se tiče problema s radnom snagom, odnosno zadržavanjem kadrova, piše Novi list.

Sa skraćivanjem sezone uslijed pogoršanja epidemiološke situacije, već su neki poslodavci krenuli razgovarati sa zaposlenicima o otpremninama i mirovinama, ali uskoro će i o tehnološkim viškovima.

“Dakle, nemamo puno vremena”, kaže Eduard Andrić, predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH) te predsjedavajući Socijalnim vijećem za turizam, navodeći kako su najugroženiji hotelijeri, putničke agencije te djelatnost prometa, a što bi po njegovim procjenama bilo oko 80 do 100 tisuća ljudi.

Ove godine ni restorateri nisu imali toliko posla, a mnogi su reducirali broj ljudi na minimum.

Komentiraj