TUGA U SVIJETU BICIKLIZMA: Švicarac Gino Mäder (27) sletio u provaliju i poginuo

Švicarski biciklist Gino Mäder preminuo je u 27. godini života od ozljeda zadobivenih u padu tijekom jučerašnje pete etape utrke po Švicarskoj, objavila je njegova momčad Bahrain Victorious na društvenim mrežama.

Izvor: Media servis

​Mader je tijekom jučerašnje etape pao na spustu s prijevoja Albula, a u nesreći je s njime sudjelovao i Amerikanac Magnus Sheffield koji je zadobio potres mozga. Pomoć mu je stigla u vrlo kratkom roku, a brzo su ga prevezli i u bolnicu u Chur. Nažalost, danas ujutro podlegao je ozljedama, a to je izazvalo reakcije brojnih svjetskih biciklista koji tuguju za svojim prijateljem.

“Gino, hvala za svijetlo, radost i smijeh koji si nam svima nosio, nedostajat ćeš nam kao vozač i kao osoba. Danas i svaki dan vozimo za tebe, Gino”, objavila je njegova momčad na društvenim mrežama.

“Počivao u miru Gino”, objavio je legendarni slovački biciklist Peter Sagan.

“Počivao u miru dragi prijatelju. Moja sućut tvojoj obitelji i prijateljima. Nedostajat ćeš nam”, u svojoj je objavi napisao Slovenac Tadej Pogačar.

​​Gino Mäder je u najvišem biciklističkom rangu od 2019. godine kada je vozio za momčad Dimension Data. Od 2021. vozio je za momčad Bahrain Victorious, a u svojoj mladoj karijeri najveći uspjesi su osvajanje etape na talijanskom Giru 2021. godine, a iste je godine bio i najbolji mladi vozač na španjolskoj Vuelti te je u ukupnom poretku završio na petoj poziciji.

​Organizatori utrke po Švicarskoj odlučili su neutralizirati današnju šestu etapu utrke u spomen na Gina.

“Ovako ćemo te uvijek pamtiti, sa velikim osmijehom na licu!. Peloton će voziti zadnjih 20 kilometara današnje etape u spomen na Gina. Očekivani kraj etape je u Oberwil-Lieli u 16:40h. Vozimo za tebe Gino”, objavili su organizatori utrke.