TUGA DO NEBA: Zagrebački Mirogoj danas je plakao za Ćirom Blaževićem

Hrvatska se oprašta od ‘‘trenera svih trenera‘‘ Miroslave Ćire Blaževića. U prepunoj Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog održana je komemoracija. Uz Ćirinu obitelj, prijatelje i kolege iz sportskog svijeta, prisustvovao je i državni vrh.

Izvor: Media servis

“Ćiro je evo i u svom odlasku uspio u onome što je odlično radio i cijeli svoj život, a to je da je ujedinio cijelu Hrvatsku. Povod zbog kojeg smo danas ovdje je tužan, ali uvjeren sam da je Ćiro s neba ponosan vidjeti nas sve ovdje zajedno. Ćiru ne možemo kopirati, bar ne uspješno. Samo vas Ćiro može poslati u onu stvar a da vam je nakon toga još simpatičniji nego što je to bio prije. Smatram da je obaveza svih nas čuvati uspomenu na jednog od najvažnijih pojedinaca hrvatskog nogometa. Dragi Ćiro neka ti je laka hrvatska zemlja”, rekao je predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić.

“Otišao je maestro koji je s plavim i vatrenim orkestrom skladao nezaboravne simfonije. Sve nas je osvojio svojom karizmom, specifičnim pristupom. Duhovitim upadicama razveseljavao je okolinu uz neodoljivi šarm. Svima nama koji smo tolike godine bili bliski ostaje sjećanje za cijeli život, ostaju uspomene, brojne zgode koje ćemo uvijek prepričavati. Neka mu je vječna slava i hvala. Počivao u miru”, rekao je predsjednik Dinama Mirko Barišić.

Glavni tajnik HNS-a Zorislav Srebrić zahvalio je Ćirinoj obitelji na potpori koju su mu pružali kroz cijelu karijeru.

“Obitelj je temelj društva, u sportu to posebno dolazi do izražaja. Rijetko bi se moglo reći da je netko uspio u individualnom ili momčadskom sportu a da nije imao jaku podršku svoje obitelji. Dragim članovima obitelji Blažević dugujemo dodatnu zahvalnost što su svo vrijeme bili njegovo uporište koje je omogućilo da postane jedan istinski i pravi nogometni erudita. Da dođe u status trenera svih trenera”, rekao je Srebrić.

Ćiro je uvijek znao pronaći pravu riječ, a osobe koje su to radile uspješno kao on zaista su rijetke, možda ih ni nema. Kako novinar Drago Ćosić kaže, to je jednostavno bio talent.

“Jedinstveni talenat za prepoznavanje ljudi, trenutaka i situacija. To je talent koji se ne može kupiti ni stvoriti, nego talent s kojim se čovjek rodi, razvija ga, usavršava i dovodi do savršenstva kao što je to radio Ćiro Blažević”, rekao je Ćosić.

Teško je jednom riječju opisati Ćiru jer u jednu riječ ne stane sve ono što je Ćiro značio ljudima, ali njegov dugogodišnji prijatelj, Bosanskohercegovački glumac Emir Hadžihafizbegović rekao je koja bi ta jedna riječ bila za njega.

“Kada bi u formi jednačenja morao staviti Ćiro Blažević je jednako što, ja bi stavio riječ antika. Ta riječ u sebi sadrži aorist, prezent i futur. Kada govorimo o Ćiri mi govorimo o njegovoj sjajnoj karijeri iz prošlosti, spominjemo 1982. godinu, spominjemo treće mjesto u Francuskoj. Govorimo o njemu danas ovdje u Lisinskom. A kažu da ljudi umiru dvaput. Jednom kada odu fizički sa ovog svijeta, a drugi kada se prestane spominjati njegovo ime. Ćirino ime se neće prestati spominjati do sudnjeg dana.”

Kada se govori o Ćirinim trenerskim uspjesima prvi se ističe onaj s Dinamom kada je 1982. godine osvojio titulu prvaka, a tadašnji vratar Marijan Vlak govorio je o značaju dolaska Ćire u klub 1980. godine.
“Njegov dolazak u Dinamo u prosincu 1980. bio je prekretnica za sve nas. Za kompletnu momčad, za Dinamo i za samoga šefa. Svi smo mi na neki način zajedno rasli, zajedno stasali i formirali u cjelinu koja je vrhunac dosegnula u proljeće 1982. godine. Bili su to temelji na kojima smo gradili sportski i životni pun, i Blažević, i svi mi ponaosob”, rekao je Vlak.

Velik utjecaj je Ćiro imao i na Igora Štimca, člana originalnih Vatrenih. Kako Štimac kaže, Ćiro je uvijek bio spreman pričati sa svakime.
“Ona topla bosanska duša, šarm, švicarska preciznost i gospoština. Maniri, sve je to krasilo našeg šefa. I nije mu mogao nitko odoljet. Nije se nikada umorio rukovati se, pozdravljati se, razmijeniti prigodne riječi s drugima. Fotografirati se sa svima koji bi strpljivo čekali. To je bio naš šef. Topla riječ za svakoga, osmijeh za svakoga. I oni koji bi se neumjesno ubacili s distance, uzvratio bi im s poljupcem i pozdravom i otopio tu nelagodu koja se na trenutak pojavila.”

Na komemoraciji se uzvanicima obratio i Ćirin sin, Miroslav Junior koji je zahvalan za sve snove koje je Ćiro ispunio.
“Ostvario je svoje snove, naše snove. Tata, meni je privilegija bila biti tvoj sin i uz tvoju karijeru biti uz tebe. Upoznati ove divne ljude i dogodovštine i sve lijepo što si nam uspio dočarati i donijeti”, rekao je Miroslav Junior.

Za kraj komemoracije uzvanici su se od Ćire oprostili onako kako je on to zaslužio, aplauzom koji je trajao više od tri minute.
Emotivno – tako se najbolje mogu opisati osjećaji koji su danas ispunili koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog na komemoraciji legendarnom Ćiri Blaževiću. Tako je bilo na i na njegovom posljednjem ispraćaju gdje su se okupile tisuće građana. Posljednje zbogom Ćiri je uputio i aktualni hrvatski izbornik Zlatko Dalić.”Gore na nebu čekaju te anđeli Ćiro. Oni su veseli. Dolazi trener svih trenera. Oni su tebe zvali da preuzmeš njihovu reprezentaciju. Skoro će kraj utakmice, a oni gube 2-1. A samo ti možeš okrenuti utakmicu, samo je ti možeš dobiti jer ti si Ćiro bio pobjednik”, rekao je Dalić.

Današnji je dan proglašen Danom nacionalne sućuti u povodu Ćirine smrti te su diljem Hrvatske zastave na pola koplja.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!