TRŽIŠTE ELEKTRONIČKIH KOMUNIKACIJA: Prihodi rastu – u pola godine skočili na 815,3 milijuna eura

Na tržištu elektroničkih komunikacija u prvoj polovini 2023. porasli su ukupni prihodi za 10 posto ili konkretnije, na 815,3 milijuna eura u odnosu na isto razdoblje 2022.

Podatke su iznijeli iz Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM). Istodobni je i porast ulaganja telekom operatora u mobilnu mrežu i broj priključaka na svjetlovodnu tehnologiju/optiku.
Porastu ukupnih prihoda u prvoj polovici ove godine najviše su pridonijele usluge širokopojasnog pristupa internetu u mobilnoj mreži, od kojih su prihodi rasli također 10 posto u odnosu na lanjsko prvo polugodište te da su općenito za gotovo 13 posto povećani i ukupni prihodi od pokretnih mreža.

Iz HAKOM-a navode kako su “ulaganja  u pokretnu/mobilnu mrežu ove su godine nadmašila ulaganja u nepokretnu/fiksnu u odnosu na prošlu prošlu godinu. Očekivano su nastavljena ulaganja u svjetlovodne i kabelske mreže vrlo velikog kapaciteta (VHCN), a migracija korisnika na svjetlovodnu tehnologiju utječe na rast njihova broja uz istodobni pad priključaka na bakrenoj infrastrukturi”, javlja HRT.

U drugom tromjesečju ove godine broj svjetlovodnih/optičkih priključaka nastavio je rasti za gotovo 33 posto u odnosu na isto lanjsko tromjesečje, uz istodobno smanjenje broja širokopojasnih priključaka na bakrenim paricama, ali i da raste i udio priključaka s brzinom većom od 100Mbit/s, kojih je pak sredinom ove godine bilo 37,5 posto.Kontinuitet smanjenja u fiksnoj mreži i rasta naplatne televizije

To sve vodi i ka daljnjem smanjenju telefonske usluge, prometa i prihoda u fiksnoj mreži, kao i priključaka, čiji je broj u godini dana smanjen za 3 posto te ih je polovicom ove godine bilo oko 1,2 milijuna. Promet u toj mreži u prvoj polovici godine smanjen je za 12 posto u odnosu na isto vrijeme prošle godine, dok su ukupni prihodi od telefonskih usluga u nepokretnoj mreži pali za gotovo 10 posto, na 31 milijun eura.

S naplatnom televizijom stanje na tržištu je stabilno, odnosno s malim rastom. Krajem drugog tromjesečja ove godine priključaka usluge takve televizije bilo je gotovo 932,2 tisuće, za što kažu da je minimalni rast u odnosu na isto razdoblje lani. Ukupni prihod od usluga naplatne televizije pak nastavlja rasti i to za gotovo 5 posto, bez obzira na stagnaciju broja korisnika.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!