TRUMP OŠTRO UZVRAĆA: Najavio carine od 25 posto na europske proizvode

Administracija Donalda Trumpa najavila je uvođenje carina od 25 posto na europske proizvode poput francuskih vina, talijanskog sira i škotskog viskija.

Pošteđena su talijanska vina, tjestenina i maslinovo ulje. Znak je to odmazde zbog nelegalnih europskih subvencija Airbusu, prenose agencije.

Ured američkog trgovinskog predstavnika objavio je popis sa stotinama europskih proizvoda kojima će se nametnuti nove carine nakon što je Svjetska trgovinska organizacija presudila da SAD ima pravo uvesti carine do iznosa od 7,5 milijarda dolara kako bi nadoknadio štetu. Nove carine bi trebale stupiti na snagu 18. listopada.

Washington će također nametnuti carine od 10 posto za europske putničke zrakoplove, što bi moglo pogoditi američke tvrtke koje su ranije naručile Airbuse vrijedne milijarde dolara. Carine međutim neće biti nametnute za europske dijelove za zrakoplove koji se sastavljaju u Airbusovoj tvornici u Alabami, kao ni na europske dijelove za zrakoplove Boeing.

Europska unija bi mogla također dobiti pravo da nametne carine SAD-u sljedeće godine, kad bi WTO mogao donijeti odluku da su i američke subvencije Boeingu nelegalne, u sklopu iznimno kompliciranog spora koji dva najveća svjetska proizvođača putničkih zrakoplova vode već godinama.