TRUMP KAPITULIRAO: Osudio gnjusni napad i obećao urednu predaju vlasti

Uz sve glasnije zahtjeve za njegovom smjenom i rastućim brojem ostavki njegovih dužnosnika, američki predsjednik Donald Trump osudio je upad svojih pristaša u zgradu Kongresa i kaotične i nasilne scene koje su uslijedile te je napokon priznao da će Bijela kuća za nešto manje od dva tjedna imati novog stanovnika.

Izvor: Media servis

Dan nakon što je svojim odbijanjem poraza i bacanjem sumnje na legitimnost izbora potaknuo svoje pristaše da upadnu u zgradu Kongresa gdje su izazvali neviđeni kaos, predsjednik Donald Trump prekinuo je šutnju o neredima i promijenio ton svoje retorike. Osudio je, kako kaže, gnjusni napad, pozvao na prekid nasilja i napokon priznao da će Joe Biden biti sljedeći predsjednik.

“Nova administracija će biti inaugurirana 20. siječnja. Sada sam usredotočen na glatku, urednu i besprijekornu primopredaju vlasti. Ovaj trenutak zahtijeva liječenje i pomirenje.”

I dalje nije direktno priznao poraz, a svoje odbijanje da to učini branio je tvrdnjom da je htio osigurati integritet izbora iako nema nikakvih dokaza da je to upitno. Svojim pristašama je još poručio da njihov put tek počinje. Mnogi Trumpa vide kao glavnog krivca za kaos u Kongresu i sve su glasniji zahtjevi da za to odgovara. Dvoje njegovih ministara i više dužnosnika podnijelo je ostavku, a demokratski čelnici Gornjeg i Donjeg doma, Chuck Schumer i Nancy Pelosi traže od potpredsjednika Mike Penca da iskoristi 25. amandman Ustava i smijeni Trumpa.

“Vjerujem da je predsjednik opasan i da ne bi trebao obnašati dužnost ni dana duže.””Pozivajući na ovaj čin pobune predsjednik je počinio neviđeni napad na našu naciju i naš narod. Ako potpredsjednik i vlada neće djelovati Kongres je spreman pokrenuti opoziv.”

Američki mediji navode da Pence to ipak ne namjerava učiniti, a upitno je ima li dovoljno vremena do kraja Trumpovog mandata da se provede proces opoziva. U međuvremenu se broj žrtava u neredima na Kapitolu popeo na pet, nakon što su iz policije javili da je preminuo njihov službenik ozlijeđen u kaosu.

Komentiraj