TRPIMIR GOLUŽA: Migranti obitavaju na Tomislavovj livadi – zna li za to vlast u Zagrebu?

Trpimir Goluža, zastupnik u Zagrebačkoj skupštini, na društvenoj se mreži oglasio objavom u kojoj ukazuje na ilegalne migrante koji gotovo da žive u “zelenoj oazi” u središtu Zagreba.

Na Facebooku Goluža piše:

Fotografija prikazuje krošnju drvoreda koji omeđuje jednu od najljepših zagrebačkih livada. Onu na Trgu kralja Tomislava. Ispod krošnje su ljudi.

Livada na Tomislavcu dio je zelene oaze u strogom središtu grada koja čini istočni obod čuvene Lenucijeve potkove. Ta zaokružena urbanistička cjelina niza trgova-perivoja u Donjem gradu, čini Zagreb posebnim i drugačijim.

Gotovo da nema turista koji se, u razgledavanju grada, ne prošeće potezom od Trga bana Jelačića preko Zrinjevca do Glavnog kolodvora i tako osjeti urbano bilo Zagreba.

Tomislavac, jedan od simbola Grada Zagreba i danas izaziva pozornost stranaca. Doduše onih malo drugačijih životnih navika i potreba.

Ti stranci su migranti. Oni lutaju svijetom u potrazi za boljim životom. Mahom su to mladi muškarci u tridesetim godinama okupljeni u veće ili manje skupine.

Oni na “Tomislavovoj livadi” obitavaju, spavaju, peru se, vrše nuždu. Žive punim životom na civilizacijski nedostojan način. Posve protivan vremenu u kojem žive i prostoru na kojem se nalaze.
Zna li za to gradska vlast?

Ako zna, onda primjereno ne reagira.

Ako ne zna, onda joj očito na to nitko nije ukazao, što bi bio dokaz da je totalno izgubila povjerenje sugrađana u vlastitu sposobnost riješavanja elementarnih komunalnih problema.

Kako god da je, na gradskoj je vlasti da čim prije zaštiti uništavanje vrijedne zagrebačke kulturno – urbanističke jezgre, ali i da istovremeno zaštiti ljudsko dostojanstvo nesretnih, egzistencijalno ugroženih ljudi.

Krošnja drvoreda koja štiti ljude od kiše i sunca, ne smije biti ničiji krov nad glavom. Nepostojeći dom u kojem žive iščekujući pozitivnu životnu promijenu.