TROVANJE PIĆEM: Pomoć zatražile 34 osobe – evo koji su znakovi trovanja

Povećava se broj osoba koje su potražile liječničku pomoć zbog sumnje na trovanje gaziranim pićima. U uzorcima mineralne vode uzetima u ugostiteljskom objektu u Rijeci nije pronađeno ništa sumnjivo, no još se čekaju rezultati analize bočice iz koje je pio mladić koji je dobio teške ozljede ždrijela.

Tu analizu provodi Centar za forenziku Ivan Vučetić. Liječničku pomoć dosad je zatražila 34 osoba, no treba reći da 32 dvije osobe otpuštene kući. Jedna osoba je hospitalizirana u KB-u Merkur, a druga u KBC-u Rijeka odakle je cijela priča i krenula.

DIRH je tvrtki Coca-Cola privremeno zabranio plasiranje spornih napitaka na tržište te naredio njihovo povlačenje iz prodaje.

Dubravka Marija Kreković, nutricionistica i voditeljica Odjela za zdravstvenu ispravnost hrane HZJZ-a, za HRT je opisala moguće znakove trovanja.

– Prvo što se može primijetiti je drukčiji okus pića koje se konzumira. Može doći do pečenja u usnoj šupljini, a jedan od gorih slučajeva je da dođe do krvarenja sluznice usne šupljine, objasnila je gošća u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Napomenula je kako još nemaju saznanja o čemu je riječ, odnosno što je izazvalo probleme kod hospitaliziranih osoba.

– Tekućina ne mora nužno imati i čudan miris. Kad gledate zdravstvenu ispravnost hrane, ona može biti mikrobiološki onečišćena, ali ne mora imati nikakav specifičan okus ili miris. Kiseline i lužine nemaju neki specifičan miris koji bi se mogao odmah prepoznati, kazala je Kreković.

Bočica iz koje je tekućinu popio hospitalizirani pacijent iz Rijeke završila je na vještačenju u Centru za forenzična ispitivanja “Ivan Vučetić”.

HZJZ je u utorak zaprimio na analizu bočice gazirane vode Romerquelle s okusom borovnice i nara koje su bile istog LOT broja. Sanitarna inspekcija uzela je određeni broj uzoraka za drugo mišljenje.

– Radili smo analize na metale, određivali smo pH, za svaki slučaj smo napravili analize ostataka pesticida iako se to obično ne radi. Zbog široke analize nama je trebalo puno vremena. Kod mjerenja pH, ta vrijednost koju smo dobili je u uobičajenom rasponu za takva pića. Donijeli smo zaključak da nema nijednog elementa koji bi upućivao da se moglo dogoditi trovanje iz tog područja, objasnila je Kreković.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!