TRILATERALNI SASTANAK U UKRAJINI: Nuklearna sigurnost je prioritet za sve u svijetu

Na ukrajinskom teritoriju sastali su se ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, glavni tajnik UN-a Antonio Guterres i turski perdsjednik Erdogan. Teme o kojima su razgovarali ticale su se nuklearne sigurnosti, kao i izvoza žitarica i ratnih zarobljenika.

Izvor: Media servis

Glavni tajnik UN-a rekao je da je zabrinut zbog situacije u najvećoj europskoj nuklearnoj elektrani Zaporižje, koja je zadnjih dana meta granatiranja. Rusija je poručila da bi elektranu mogla zatvoriti, a spominju i moguće širenje radioaktivnog materijala. Kijev upozorava na rizik od nuklearne katastrofe. Guterres je naglasio da bi iz nuklearke trebalo povući vojnu opremu i vojnike. “Hitno je potreban dogovor da se ponovno uspostavi isključivo civilna infrastruktura Zaporižja i zajamči sigurnost tog područja”, dodao je Guterres.

Rusija i Ukrajina međusobno se optužuju za napade na nuklearnu elektranu. Zelenski ističe kako je nuklearna sigurnost apsolutni prioritet za sve u svijetu i napominje da ne postoje prepreke da Međunarodna agencija za atomsku energiju stigne u Zaporižje.

“Onaj tko je organizirao nuklearnu ucjenu sigurno ne može biti ‘transporter’ takvih misija. Rusija mora odmah i bezuvjetno dopustiti predstavnicima Međunarodne agencije za atomsku energiju da uđu u elektranu i također mora odmah i bezuvjetno povući svoje trupe s teritorija elektrane. Svijet ima moć to osigurati. Ako to ne osigura, cijeli korpus međunarodnih dokumenata o nuklearnoj i radijacijskoj sigurnosti jednostavno možemo baciti u smeće. Rusija uništava ovaj međunarodni poredak.”

Na trilateralnom sastanku sudjelovao je i turski predsjednik Erdogan koji je naglasio kako je najbitnije naći najkraći i najpošteniji put do pregovaračkog stola.

Ono o čemu su se u tijeku rata Rusija i Ukrajina uspjele dogovoriti je izvoz žitarica. Nakon višemjesečne blokade luka, zaraćene strane potpisale su sporazum, zajedno s Turskom i UN-om i izvoz žitarica se od tada odvija po planu. Zelenski o rezultatima dogovora:

“Naravno, na sastanku smo razgovarali o inicijativi za izvoz žitarica. Rezultat je tu – i to ne samo za Ukrajinu, već i za svijet, budući da se osjeća da se ozbiljnost globalne krize hrane smanjuje.”