TRGOVINA DJECOM MIGRANATA: Ne zna se gdje je 10.000 djece – nisu bili u pratnji roditelja

izbjeglice, migranti

Kad su u pitanju migranti i izbjeglice, djeca i dalje najbrže prolaze kroz cijeli sustav. I to već ukazuje na postojanje organiziranog krijumčarenja djece i indicija da postoji trgovina djecom.

Zato su tijekom svjetske izbjegličke krize upravo i najranjivije grupe izbjeglica svakako djeca, posebno ona bez roditeljske pratnje.

Tako je prema priopćenju Europola, a kako prenosi Guardian, nestalo najmanje 10.000 djece koja nisu bila u pratnji roditelja! Zato postoji opravdani strah da su nevina djeca pala u ruke raznih organiziranih kriminalaca i grupa koje trguju i ljudima.

„Nakon što su registrirani od strane državne vlasti samo je u Italiji nestalo oko 5.000, a u Švedskoj još 1.000 djece“, rekao je Brian Donald, šef Europola. Upozorio je:

„Nije pretjerano reći da u ovom trenutku tragamo za više od 10.000 djece. Neće svi oni biti iskorišteni za kriminal, neki su možda samo predani članovima svih širih obitelji. Ali, mi ne znamo gdje su oni, što rade i s kim su.“

Valja i podsjetiti kako procjena humanitarne organizacije „Save the children“, govori o tome kako Europsku uniju prošle godine ušlo oko 26.000 djece koja nisu bila u pratnji roditelja. Sa svojih oko 900 analitičara i policijskih službenika Europol je došao do spoznaje kako maloljetnici čine oko 27 posto od oko milijun migranata i izbjeglica koji su prošle godine ušli u zemlje EU. (t. b.)