TRGOVCI PORUČUJU: Zabrani li se rad nedjeljom svi će radnici raditi sve subote

“Načelno će biti zabranjen rad nedjeljom, ali će se omogućiti rad do 16 nedjelja u godini. Time vodimo računa o Hrvatskoj kao turističkoj zemlji, o gospodarstvu i potrošačkim navikama. A ostvarujemo i ravnotežu poslovnog i privatnog života”, poručio je premijer Andrej Plenković sa sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća..

No, udruženja trgovaca pri HGK i HUP-u ne daju potporu ovoj promjeni, piše Večernji list. Većina bi se i usuglasila ne nema, kako kažu, previše iznimki u zakonu. Trgovački centri pak mahom su protiv.

”Hrvatska se nalazi u razdoblju najveće krize u posljednjih 25 godina i sada nam je važnije nego ikad ponovno pokrenuti gospodarsku djelatnost te osigurati uspješnu turističku sezonu. S obzirom na udio trgovine i turizma u našem BDP-u, nije pametno ograničavati rad tim sektorima u kontekstu krize u kojoj se nalazimo jer ćemo time samo produljiti oporavak i usporiti toliko željeni rast i pomak sa začelja EU”, tvrde iz HUP-a.

Dopredsjednik Vijeća članica HUP-a i predsjednik uprave Emmezete Slobodan Školnik kaže da ljudi u Hrvatskoj rade 40 sati u tjednu, a kad se to podijeli na šest dana, to je 6,66 sati, uključujući plaćenu pauzu. Nitko ne radi sve nedjelje.

”Nitko u Hrvatskoj ne radi sedam dana u tjednu i “sve nedjelje”. Uobičajeno je da radnici u maloprodaji rade pola nedjelja ili 25 nedjelja u godini, a 25 su slobodni. Ovim se rješenjem nameće da budu slobodni 36 nedjelja, dakle deset nedjelja više bili bi slobodni. No ako se zabrani rad trgovine nedjeljom dio godine, tada će svi radnici raditi sve subote u godini, a to izgleda nikoga ne zabrinjava”, komentirao je Školnik za Večernji list.