TRGOVCI POKAZALI ZUBE: Ne plaše se Plenkovićevih prijetnji – sve opravdavaju rastom troškova

Premijer Andrej Plenković je zaprijetio svima koji su neopravdano povisili cijene tijekom konverzije kuna u eure da do petka ili vrate cijene na staro ili Vlada ukida subvencije i povećava poreze.

Izvor: Media servis

Dok sat otkucava, trgovci mahom upiru prstom u proizvođače i dobavljače i od kojih su dobili više cjenike.

Svima koji kažu da Vlada nema mehanizme kako kazniti one koji su neopravdano poskupili proizvode i usluge, premijer je jučer poručio da se varaju i dao još malo prostora da vrate cijene na razinu od 31. prosinca.

“Vratite cijene na one prije uvođenja eura. Ponavljamo to još jednom. Sve službe su na terenu i radit će. Ukoliko se to ne dogodi, za one koji misle da mi nemamo instrumenata i alata, itekako imamo. Imamo i nećemo ih oklijevati koristiti već u petak. Od toga da vratimo cijene na neko ranije razdoblje pa do toga da krenemo sa ukidanjem subvencija i sa dizanjem poreza. I tu nećemo oklijevati, niti oko jedne od ove tri stvari.”

”Ako se netko ogriješio o Zakon o uvođenju eura, treba biti pojedinačno imenom i prezimenom sankcioniran”, rekao nam je predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil.

”Nema kolektivne odgovornosti među poduzetnicima i obrtnicima, ni gospodarstva u cjelini. Šteta je nanesena. Ne možemo stigmatizirati i ne možemo optuživati cjelokupno gospodarstvo. Ako netko prođe kroz crveno na semaforu, to ne znači da ja moram odgovarati za prekršaj u prometu”.

Iako premijer neprestano ponavlja da nisu porasli nikakvi inputi s 31. prosinca na 1. siječnja, predsjednik HOK-a za Media servis tvrdi:

”Troškovi su svakako porasli. Toga moramo biti svjesni da su ulazni računi kod obrtnika enormno porasli u prošloj godini i ako je došlo do povećanja cijena kod obrtnika to je iz opravdanih razloga”.

Foto: Pexels.com

Na ovu temu održana je sjednica Izvršnog odbora HUP Udruge trgovine nakon koje su poručili da je pogrešno prikazivati da je euro kriv za poskupljenja koja se događaju unatrag godinu i pol, jer se tako radi šteta ukupnom gospodarstvu. Ako se pita premijera, štetu je pretrpjela i Vlada, na što se osvrnuo predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

“Izjava da su trgovci povećavši cijenu naštetili Vladi je degutantna. Naštetili su hrvatskim građanima koji te cijene moraju platiti”.

Tvrdi da su vladajući ignorirali sve savjete i upozorenja da će doći do poskupljenja, da mu nije jasno što se sada čude i zašto bježe od crnih lista. Potom je ponovio SDP-ov prijedlog kako osigurati da ljudima prihodi budu veći i da se na taj način treba boriti protiv inflacije:

”Novi način usklađivanja mirovina koji će osigurati da mirovine rastu po većaoj stopi i da ne gube vrijednost u vremenu inflacije; rasterećenje poreza na dohodak i porezno rasterećenje plaća kako bi ljudima ostalo 30-40 eura više u novčaniku; osigurati da svi dodaci, a ne samo oni za rad nedjeljom, radnicima budu plaćeni”.

Premijer nikako da nauči, istaknula je Sandra Benčić iz Možemo pa ga pokušala podučiti.

”Problem je strukturni – mi nemamo konkurencije u Hrvatskoj. U mnogim sektorima nema kompetitivnosti i nema tržišta, nego se veliki igrači na tržištu dogovaraju cijenama”.

A kada uzmemo u obzir da Vladine mjere pomoći dobrim dijelom vrijede do trećeg mjeseca, pita se i koji je smisao prijetiti ukidanjem subvencija.

U međuvremenu je iz Osijeka stigla vijest o vraćanju starih cijena javnog prijevoza koje su vrijedile do 31. prosinca. Gradonačelnik Ivan Radić je istaknuo da je odluka o poskupljenju bila racionalna, ali da ipak nije trenutak za njezino provođenje.