TRESLA SE BRDA FOTELJE OSTAJU: Uvjeren sam da ćemo u petak imati veliku većinu – kliče Bačić

Izgleda da su HNS i Milan Bandić opet samo pokazali zube, ali ugristi neće. Barem ako je suditi po samouvjerenosti HDZ-ovaca i tvrdnjama da je vladajuća koalicija stabilna, što je bilo upitno zbog toga što Vlada ne želi ispuniti zahtjeve prosvjetnih sindikata za šest posto većim plaćama.

Izvor: Media servis

O toj stabilnosti ovisi i fotelja ministra zdravstva o čijem povjerenju će zastupnici napokon sutra raspravljati.

Kašu je zakuhao predsjednik HSS-a Krešo Beljak koji je za N1 rekao da su prema njegovim informacijama izvanredni parlamentarni izbori 5. siječnja. Uslijedila je reakcija šefa Kluba zastupnika HDZ-a Branka Bačića koji je ponovio da je HDZ spreman za sve scenarije

“U četvrtoj godini mandata su svaki izbori redovni. Ako odlučimo da su izbori najbolje rješenje onda ćemo ići na izbore, ali mi radimo na tome da odradimo mandat do kraja.”

Naglasio je da je smjer Vlade stabilna Hrvatska, ali da ne znači da će HDZ dozvoliti da bude izvrgnut pokušajima destabilizacije. Testiranje stabilnosti koalicije već će biti ovog petka kada će se na glasovanju naći izvješće o radu Vlade i opoziv Milana Kujundžića. No Bačić tvrdi da je sve izglađeno sa HNS-om i Bandićem iako nisu pristali na 6 posto veće plaće prosvjetarima.

“U petak će biti velika većina koja će podržati ministra Kujundžića i izvješće Vlade. Uvjeren sam. Razgovarao sam 5-6 puta od jutra sa svojim kolegom i nema nikakvih problema za glasovanje.”

Za 20-ak dana slijedi i proračun za iduću godinu i Bačić se nada da će do tada riješiti i situaciju sa štrajkom. No vratimo se Kujundžiću o čijoj sudbini se u petak odlučuje, a sutra raspravlja na MOST-ov prijedlog, što je SDP podržao.

“Tri mjeseca su odgađali, valjda su pokušali popraviti stranje u zdravstvenom sustavu, ali s ovim ministrom stanje je nepopravljivo‘‘, rekao je MOST-ovac Nikola Grmoja.

“Mi ćemo demontirati maglu koju prodaju ova Vlada i ministar Kujundžić, a što se tiče samog opoziva, svi već znamo kako će to završiti. Ako HNS i Milan Bandić misle ozbiljno to mogu pokazati već kod glasovanja o opozivu ministra Kujundžića.”

Na pitanje što on misli jesu li ovog puta ozbiljni, kaže ne želi prognozirati, ali im po defaultu ne vjeruje. A ako osim pokazivanja zubi, ovaj put i ugrizu?

“Ako dođe do novih izbora doći će zbog volje Andreja Plenkovića. Mislim da je svjestan da njegova kandidatkinja gubi predsjedničke izbore i ovo mu je zadnja šansa da prije nego nastupi njegova politička smrt sastavi liste i ode na parlamentarne izbore.”

Na pitanje, očekuje li da parlamentarni i predsjednički izbori budu zajedno, odgovara: “Da sam ja Andrej Plenković ja bih to napravio. To mu je zadnja šansa za kakvo-takvo spašavanje.”

Ministar Kujundžić zahvalio je predsjednicima MOST-a i SDP-a. “Ovi moji PR-ovci u liku MOST-a i SDP-a sutra meni otvaraju medijski i politički prostor. Ja kao ministar imam jedan veliki grijeh što nisam ništa radio na PR-u i nisam priopćavao javnosti što smo sve radili. Sutra ćemo hrvatskoj javnosti to lijepo priopćiti”

I dalje je samouvjeren.”Mislim da se od njih ništa ne može očekivati od ovih koji će pričati. Sutra ih pustimo, sutra imate lijepu priredbu u Saboru.”

U sretan završetak priredbe ne sumnjaju ni čelnik Demokrata Mirando Mrsić i predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš.

‘‘Vjerujem da će opet proraditi trgovačka koalicija i da će na kraju svi oni koji sada govore da neće glasati, ipak podržati ministra Kujundžića i da će on, unatoč tome što je napravio nered u sustavu i što je jedan od najlošijih ministara, ostati do kraja mandata i raditi štetu u sustavu”, kaže Mrsić.

“On ne radi svoj posao i pušta da se stvari dogode same od sebe. Ova koalicija je sazdana na trgovini i na ucjeni. Vlast je ljepak i bez obzira na sve ovo pokazivanje mišića Bandića i HNS-a, očekujem da će oni opstati do sljedeće godine, odnosno da će izbori biti sljedeće godine”, tvrdi Mrak Taritaš.

Sad su na redu HNS i Bandić. Zaprijetili su više puta, više puta i odustali, no znali su i okrenuti leđa, pogaziti riječi. Politika je to pa su od riječi, ipak važnija djela.