TRAŽI SE SPAS ZA AGROKOR: Počinju pregovori ruske banke i hrvatske Vlade

sberbank

Premijer Andrej Plenković nije htio posebno komentirati kritike izvršnog direktora Sberbanka, no potvrdio je da počinju razgovore s ruskom bankom koja je najveći kreditor Agrokora. Pregovori bi trebali početi već danas.

Izvješće: Media servis

Zamjenik predsjednika uprave ruskog Sberbanka Maksim Poletaev danas bi trebao stići u Zagreb te početi pregovore s Vladom oko Agrokora. Ranije je izvršni direktor Sberbanka Herman Gref izjavio kako nisu spremni pregovarati o novom kreditu Agrokoru sve dok se ne postigne dogovor s hrvatskom Vladom, ali i da Vlada koja je preuzela odgovornost za vođenje tvrtke, isto tako treba preuzeti odgovornost i za dugove‘.

Gref je dodao i da suradnja s hrvatskom Vladom oko Agrokora nije bila jednostavna, a evo što je na ove kritike rekao premijer Plenković:

“Ono što jedino mogu reći jest da ćemo se sastati s predstavnicima Sberbanke. Još jednom ponavljam SB banka je ulazila u kreditne aranžmane s Agrokorom temeljem svojih procjena. Ono što je sasvim jasno dakle Zakon o izvanrednoj upravi u trgovačkim društvima od strateškog značaja je vrlo jasna i vrlo decidiran. Dugovi kompanije su i dalje dugovi kompanije, a ne države niti poreznih obveznika i tu nema nikakve dileme kada je riječ o stavu hrvatske Vlade”. Ključno je pitanje može li Agrokor dobiti prijeko potreban kredit i bez Sberbanke. Na to je pitanje jučer odgovorio premijer Planković.

“Vidjeli ste da smo odmah po početku izvanredne uprave za Agrokor dobili svježu likvidnost, od ne samo ruskih banaka. Naprotiv, to su bile hrvatske banke. Agrokor je kompanija koja može dobiti svježu likvidnost od niza komercijalnih banaka”, rekao je premijer.

Komentiraj