TRAŽI SE PREDSJEDNIK: Čak je osam kandidata za nasljednika Zorana Milanovića

Zoran Milanović, predsjednik SDP-a
Zoran Milanović, predsjednik SDP-a

Oko 37 tisuća članova SDP-a nasljednika Zorana Milanovića birat će 19. studenoga, dok će se na konvenciji 3. prosinca birati stranačka tijela, potvrdio je Glavni odbore stranke.

Kandidature je do sada objavilo osam kandidata, posljednji među njima Davor Bernardić koji je stranačke kolege o tome obavijestio na sjednici odbora.

Utrka za novog predsjednika ili predsjednicu SDP-a i službeno je počela, kandidacijski postupak je otvoren, a birat će po principu ‘jedan čovjek jedan glas‘. Svi koji se žele natjecati imaju tjedan dana da istaknu kandidaturu, nakon čega imaju 30 dana da prikupe potpise potpore. Tisuću za kandidaturu za predsjednika stranke, a 400 za članove Predsjedništva.

Milanovićev nasljednik birat će se 19.studenoga, a ako bude potrebe drugi krug održat će se tjedan dana kasnije. A kandidata za predsjednika SDP-a ne manjka. Ranku Ostojiću, Toninu Piculi, Orsatu Miljeniću, Domagoju Hajdukoviću, Vesni Škulić, Karolini Leaković i Gordani Sobol, danas se pridružio i Davor Bernardić.

“SDP mora postati moderna, napredna i progresivna stranka.Vratit ću SDP na vlast i na vrh” poručio je Bernardić.

Još jedan potpredsjednik stranke koji pretendira na čelnu poziciju Tonino Picula odgovorio je onima kojima je zasmetala njegova najava da će u slučaju pobjede ostati europarlemnatarac.”Oni koji su moju kandidaturu shvatili kao ostanak u Bruxellesu, a vođenje na daljinu SDP-a nisu to dobro shvatili i ja ću to dokazati” poručio je Picula.

A evo što o sve većem broju konkurenata kažu Domagoj Hajduković i Orsat Miljenić.”Mislim da što više kandidata imamo tim bolje i SDP može samo profitirati od toga”

“Očekujem podršku šireg članstva, ne samo istaknutih SDP-ovaca.”

“Ja sam i prije rekao da je najgora stvar koja se može dogoditi jedan član, jedan glas, jedan kandidat. Dobro je da nas je i više i da izaberu onog koji će najbolje voditi SDP.”

Koji su njihovi aduti otkrile su Gordana Sobol i Karolina Leaković.”Smatram da imam snage, volje i znanja da u ovom jednom osjetljivom trenutku pokušam vratiti zajedno sa budućim suradnicima povjerenje članova stranke i vlastitu stranku.” Računam na potporu svih članova i meni je svaki glas jednako bitan.”

Među kandidatima se neće naći Aleksandra Kolarić o čijem povratku u stranku Odbor većinom glasovao nije raspravljao, što je ona na Twitteru komentirala riječima kako SDP time nastavlja – starim putem. Na Odboru se analizirao i poraz na parlamentarnim izborima.

Predsjednica Glavnog odbora Romana Jerković: “Ako smo podbacili u izbornom rezultatu nikako ne smijemo podbaciti u političkoj analizi onoga što se dogodilo i što su uzroci svemu.” Na zatvorenoj sjednici članovima odbora obratio se Zoran Milanović posljedni put kao čelnik SDP-a. U emotivnom govoru ispričao se svima koje je u posljednjih deset godina možda uvrijedio, te im je poručio da ostanu – narodna stranka. “Nastavite graditi ovu kuću koju smo zajedno gradili. Odgovornost da stvari mijenjate na bolje neka bude vaš cilj‘, rekao je Milanović.