TRAŽI SE OCJENA USTAVNOSTI: Međimurci ne daju svoju Županijsku bolnicu

Na današnjoj sjednici Skupštine Međimurske županije donesena je odluka o upućivanju na ocjenu ustavnosti Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti u dijelu preuzimanja osnivačkih prava općih i županijskih bolnica, kao legitimni put prema traženju supsidijarnog modela kojim se želi zaštitili naš zdravstveni sustav.

Iz Kluba HDZ-a ovoj inicijativi nije poklonjeno povjerenje, pa su, između ostalih, vijećnici Goran Kozjak i Igor Ivković argumentirali stav da je zahtjev za ocjenom ustavnosti suvišan.

To je izazvalo završnu riječ župana Međimurske županije Matije Posavca: „Ovo nije pitanje političke propagande, već je zahtjev za ocjenom ustavnosti legitiman put prema traženju supsidijarnog modela kojim bismo zaštitili svoju bolnicu od zapostavljanja. Riječ je o povijesnoj pravdi za građane Međimurja, o njihovoj volji koju mi moramo slušati.

Kada je svojevremeno Vlada RH inicirala sanacijski program bolnice preuzimanjem upravljačkih prava, Skupština Međimurske županije odlučivala je o tome. Sada nas nitko ništa ne pita. Je li to pristojno? Je li korektno?

Istovremeno, specijalne bolnice ostaju u rukama županija, a mi specijalne bolnice nemamo. Naša jedina sekundarna zdravstvena ustanova je Županijska bolnica Čakovec. Zato predlažemo Vladi i premijeru da odgode odluku na godinu dana, te naprave analizu poslovanja svih bolnica u Hrvatskoj pa na osnovu toga donesu odluku o preuzimanju upravljačkih prava kod onih koji ne zadovoljavaju kriterije uspješnosti. U našoj bolnici to nije slučaj“, rekao je župan Matija Posavec.

Župan je i dodao da je riječ o još jednom pravnom instrumentu koji će koristiti zato što Vladin model neće rezultirati uštedama niti poboljšanjem zdravstvenog sustava, niti je korak prema decentralizaciji i  suprotan je volji građana Međimurja.