TRAŽI PREKID IZVRŠENJA KAZNE: Sanader nakon operacije želi u Krapinske Toplice

Obrana Ive Sanadera podnijela je molbu za prekid izvršenja kazne koju služi u zagrebačkom zatvoru u slučaju Planinska, kako bi nesmetano prošao rehabilitaciju u Krapinskim Toplicama nakon operacije koljena.

“Smatramo da je njemu oporavak nemoguć u ovim uvjetima, a osim toga i državi se smanjuju troškovi ako je on mjesec dana vani i obavlja tu rehabilitaciju.

Ovdje nije sporno da bi on mogao pobjeći, tu se samo radi da svoje liječenje dovrši vani jer u uvjetima gdje se sad nalazi je nekoliko pravosudnih policajaca i to sve angažira određena sredstva, mislimo da bi bilo najrealnije da se on pusti na mjesec dana i onda vrati” – rekla je za N1 Jadranka Sloković, odvjetnica Ive Sanadera.

Molba za prekid izvršenja kazne podnesena je sutkinji izvršenja Županijskog suda u Velikoj Gorici.

“Županijski sud u Velikoj Gorici za izvršenje kazne Ive Sanadera je nadležan od 17.lipnja ove godine. Ovaj sud od tada do ove molbe ništa nije zaprimio vezano za njegovo liječenje, odnosno njegovu rehabilitaciju.”, kaže Ante Zeljko, glasnogovornik suda. Na pitanje je li ih zatvor trebao obavijestiti kaže: “Ah, recimo tako. U nekim situacijama zatvor može mimo suca izvršenja uputiti nekoga na liječenje van zatvorske bolnice, pa pretpostavljamo da i tu ima neke pozadine, ali opet sutkinju zanima osnova i status po kojoj je išao na operaciju i da je nakon operacije prebačen u Krapinske Toplice”.

Ministarstvo pravosuđa pak tvrdi da je bilo onako kako je trebalo biti. “Nije bilo propusta jer ne postoji zakonska obveza, niti praksa postupanja po kojoj bi se o zdravstvenom stanju zatvorenika i upućivanju na liječenje u zdravstvenu ustanovu obavještavalo suca izvršenja.” Dodaju da su jutros sutkinji poslali izvješće koje je zatražila. Na velikogoričkom sudu tvrde da ga još nisu primili. Nakon što ga dobiju i nakon što dobiju podatke zatražene iz toplica – sutkinja izvršenja trebala bi donijeti odluku i može li Ivo Sanader na privremenu slobodu ili ne.