TRAŽE ZAŠTITU PODUZETNIKA: Plaćaju trošak najskuplje države na svijetu – Grad Zagreb mora pomoći

Reformisti grada Zagreba upozoravaju na situaciju u kojoj su se našli zagrebački poduzetnici uslijed povećanja cijene energenata, a sada najnovije i plina. Od grada zahtijevaju da reagira na nastalu situaciju.

Priopćenje stranke prenosimo u cijelosti:

“Izbijanjem rata u Ukrajini, kao posljedica sankcija koje su nametnute Rusiji od strane određenog broja zemalja uključujući i Hrvatsku, jeftini plin sve više nije dostupan građanima Hrvatske. Postojeći ugovori o opskrbi trajali su neko vrijeme, a kako sada uglavnom ističu, došlo je do enormnog porasta cijena u novim ugovorima, po principu „uzmi ili ostavi“, u skladu sa sadašnjim cijenama na burzama plina. Poduzetnici, koji već plaćaju trošak možda i najskuplje države u Europi, sa enormnim PDV-om i krajnje nefunkcionalnom državnom administracijom, ovakvim novim ugovorima dovedeni su opet pred zid. Mnogima prijeti propast, što će sa sobom povući i značajan broj zaposlenika i obitelji zaposlenika. Apeliramo i upozoravamo, svi oni, ili svi mi smo građani grada Zagreba i takav tretman nismo zaslužili !!!

Posebno su ugroženi mali poduzetnici, obrtnici, samozaposleni. Kako će jedna frizerka plaćati račun za grijanje koji je sa 1000 kn mjesečno narastao na npr. 5000 kn? Da li će opstati kvartovski kafići ako im račun za grijanje bude iznosio 10 000 umjesto 2 500 kn? Mnogi vjerojatno neće. Da li će Zagreb biti isti bez svih njih? Hoće li to i dalje biti naš Beli Zagreb Grad ako njih pola nestane? Treba li Ilica već od Trga izgledati onako kako izgleda od Britanca prema Črnomercu?

Račune za plin izdaje velikoj većini nas firma pod imenom Gradska Plinara Zagreb – opskrba, u vlasništvu grada Zagreba. Znači, gradska firma šaljući tako enormno visoke račune doslovno uništava gradske poduzetnike tj. stanovnike, prijeteći time da će izazvati još jedan val emigracije iz Hrvatske, ovaj put iz onog rijetkog dijela koji je do sad uglavnom bio pošteđen pada broja stanovnika – grada Zagreba.

Država ima različite mogućnosti intervencije i utjecaja, pa tako npr. može izgraditi još jedan LNG terminal za uvoz plina, kako bi povećanjem konkurencije postigla niže cijene. Podsjećamo, i ovaj sadašnji terminal nastao je kao rezultat poticaja Reformista. Država može napokon napraviti novo, veće plinsko skladište za koje se Reformisti zalažu već više od desetljeća i koje bi omogućilo punjenje zaliha u cjenovno povoljnim periodima. Država može i ukinuti sankcije koje je nametnula Rusiji, kupiti jeftini plin, ukinuti PDV na plin itd, itd. Ništa od toga nije na raspolaganju gradu Zagrebu. Zagreb je ovako naprosto između čekića i nakovnja.

Također, grad Zagreb je u poziciji da se nadmetao i dobio položaj većinskog opskrbljivača plinom u Republici Hrvatskoj, bez da ga je itko u tu poziciju prisiljavao. Sad se mora boriti da ostvari tako obećanu isporuku plina potrošačima po cijeloj Hrvatskoj umjesto da se koncentrira na rješavanje gorućih gradskih pitanja kojih ima dovoljno. Za malu opskrbnu maržu, od svega nekoliko posto, GPZ – opskrba dobio je obavezu koja bi bila prevelika te uteg oko nogu i za višestruko veći grad od Zagreba. Pritom Zagreb desetljećima nije donio energetsku strategiju, nije npr. podijelio područja grada po energentima tipa plin, toplana, el. energija što su svi ozbiljni europski gradovi odavno napravili.

Stoga imamo situaciju da se zgrade jedna do druge spajaju na toplanu ili plinski sustav, kako što ispadne, dok mi kao potrošači nepotrebno financiramo izgradnju oba ta sustava! Također, za velike dijelove grada, potpuno neopravdano, sustav gradskih toplane uopće ni nije na raspolaganju. Iz tog razloga, vrlo je otežano i povlačiti europska sredstva kojima bi se ubrzala energetska obnova i smanjila potrošnja a time i računi, njih naime daleko najviše potiču upravo toplane.

Grad Zagreb nije igrač na geopolitičkim polju, naprosto si ne može tu pomoći, te treba sve svoje snage usmjeriti na rješavanje ogromnog broja komunalnih i naslijeđenih problema. Ovakvim računima grad postaje ključni dionik u egzistencijalnoj ugrozi naših poslodavaca, prijatelja i susjeda.

Stoga zahtijevamo da Zagreb okonča ovu opasnu avanturu na tržištima plina te prestane ugrožavati vlastitu budućnost i budućnost svih nas.”