TRAŽE BELJAKA DA ODSTUPI: Nezadovoljni HSS-ovci na čelu s Marijanom Petir žestoko po predsjedniku

Marijana Petir 1

Marijana Petir, suspendirana članica HSS-a, zajedno s još nekolicinom nezadovoljnih članova HSS-a načinom na koji Krešo Beljak vodi stranku, poslali su priopćenje i poziv Beljaku da odstupi.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Poštovane kolegice i kolege, drage delegatkinje i delegati,

glavna izborna skupština Hrvatske seljačke stranke treba predstavljati snagu i zajedništvo naše stranke i biti događaj na kojem se razmjenjuju mišljenja i donose politike koje su ključne za napredak stranke, a samim time i hrvatskog naroda.

Pravo svakog člana HSS-a je birati i biti biran u tijela stranke i Vama je to pravo omogućeno, a nama oduzeto. Zašto?

Prije točno četiri mjeseca, 14. rujna 2016. godine predsjednik stranke Krešo Beljak suspendirao je putem konferencije za medije i udaljio iz stranke preko stotinu članova HSS-a, među njima i najviše dužnosnike HSS-a, a zajedničko svima nama je da smo svi bili delegati na Glavnoj izbornoj skupštini koja se je trebala održati 22. listopada 2016. godine. Premda nitko od nas tijekom predizborne kampanje za parlamentarne izbore 2016. godine nije dao niti jednu izjavu u medijima, svi smo optuženi za nanošenje nepopravljive političke štete ugledu i interesima HSS-a u vrijeme izborne promidžbe, no bez i jednog dokaza.

Raspuštene su najuspješnije organizacije

Cilj ovog postupka je bio udaljiti sa skupštine HSS-ovce koji su unutar stranke upozorili na pogubnu politiku koju vodi Krešo Beljak te su najavili svoje kandidature za predsjednika HSS-a jer je Krešo Beljak od HSS-a učinio trgovačku stranku, preveo je HSS iz pobjedničkog u gubitnički tabor te je osramotio HSS svojim ponašanjem i rječnikom ulice koji je koristio u javnim istupima. Krešo Beljak kada je uočio da mu izmiče tlo pod nogama te da unatoč tome što je suspendirao svoje protukandidate Marijanu Petir i Darka Korena, neće dobiti podršku delegata, odgodio je Glavnu izbornu skupštinu zakazanu za 22. listopada 2016. godine kako bi promijenio delegate i disciplinirao organizacije kojima pripadaju.

Uslijedile su suspenzije i raspuštanja najuspješnijih županijskih organizacija poput Sisačko-moslavačke, Koprivničko-križevačke, Bjelovarsko-bilogorske, ali i Zadarske i Splitsko-dalmatinske s ciljem smjene njihovih predsjednika i vodstava te izmjene delegata za Glavnu skupštinu, kao i raspuštanja gradskih i općinskih organizacija. Nažalost do danas, do održavanja Glavne izborne skupštine nisu održane skupštine svih općinskih i gradskih organizacija, jer to Kreši Beljaku nije odgovaralo, a tamo gdje su i održane skupštine, nisu održane u skladu sa Statutom HSS-a. Tako je primjerice skupština HSS-a Zadarske županije ilegalna jer je od 67 delegata bilo nazočno samo njih 7 i oni su izabrali novo vodstvo.

Skupština Sisačko-moslavačke županije održana je na temelju ilegalnih skupština općinskih i gradskih organizacija i fiktivnog utvrđivanja delegata, a kao primjer navodimo Općinsku organizaciju HSS-a Lekenik. Novu predsjednicu je izabralo manje od 30 članova, a za kvorum je trebalo biti 40 delegata jer organizacija broji 405 članova. Ta ista organizacija, tu među Vama na Glavnoj izbornoj skupštini ima čak 10 delegata, kojih je izabralo svega 30 članova. To je primjer razaranja Hrvatske seljačke stranke na terenu, to je sumrak demokracije.

Ovako loše stanje u stranci nije bilo nikada

Zanimljivo je primijetiti da su postupci zbog navodne političke odgovornosti protiv članova koji su suspendirani 14. rujna, pokrenuti tek u listopadu 2016. godine, postupak protiv nas nije proveden niti smo pozvani dati iskaz i iznijeti svoju obranu. Riječ je dakle o političkoj eliminaciji neistomišljenika, a kao posljednji primjer potvrde diktature Kreše Beljaka, je suspenzija Nenada Matića, nakon što je najavio da će se kandidirati za predsjednika.

Tako danas na Glavnoj izbornoj skupštini najstarije hrvatske stranke birate 77 dužnosnika, a imate 79 kandidata, u stvari biraju se jedino dva regionalna predsjednika, sve ostalo je već izabrano. Nije li to žalosno? Na prošloj Glavnoj izbornoj skupštini HSS-a 19. ožujka 2016. godine biran je isti broj dužnosnika, ali je bilo 196 kandidata. Promijenjen je i Poslovnik o radu skupštine pa će po prvi puta izbori na Glavnoj skupštini biti javni iako su se uvijek provodili tajnim glasovanjem bez obzira na broj kandidata. Takva odluka Kreše Beljaka i Ilije Ćorića uslijedila je nakon što su delegati poručili da će poništiti glasački listić i na taj način pokazati Beljaku da ga ne žele na čelu HSS-a.

Ovako loše stanje u stranci nije bilo nikada. HSS nema politiku, a predsjednik kada i istupi u javnosti, bolje bi bilo da ne govori ništa jer samo nas sramoti. Nije ispunio niti jedno obećanje koje je dao kada je izabran za predsjednika HSS-a. HSS danas ne uništavaju druge stranke, danas Hrvatsku seljačku stranku uništava njeno vodstvo. Ako se takva politika nastavi, veoma brzo Hrvatske seljačke stranke neće biti i zato Vas delegate i delegatkinje pozivamo da to zaustavite jer je odluka na vama.

Potrošili su novac na svoje luksuze

Krešo Beljak nije dostojan biti predsjednik HSS-a. Ne samo zbog njegove prošlosti, nego i zbog njegove sadašnjosti. On iz korijena pokušava promijeniti vrijednosti i ideologiju HSS-a i za to ima podršku samo uskog kruga ljudi, prije svega onih kojima je trgovinom osigurao saborsku fotelju. Sadašnji zastupnici HSS-a nisu niti na parlamentarnim izborima 2015. kao niti na ponovljenim izborima 2016. godine dobili podršku birača već su postali zastupnici zahvaljujući nemoralnoj trgovini sa SDP-om. Stjepan Kožić, Željko Lenart, Ana Marija Petin i Davor Vlaović, zajedno s Krešom Beljakom sudjeluju u uništavanju HSS-a i srozavanju ugleda stranke premda smo od njih očekivali upravo suprotno. Mnogobrojni članovi HSS-a zbog takvog vodstva srame se reći da pripadaju Hrvatskoj seljačkoj stranci.

Osim toga, oni umjesto da su financijski oporavili HSS, potrošili su sav novac, čak i onaj od općinskih, gradskih i županijskih organizacija na svoje luksuze. Prvi potez koji je Krešo Beljak napravio kada je postao predsjednik bila je nabavka novog vozila premda je stranka bila u financijskim problemima. Posljednji potez prema informacijama koje imamo je zaduženje stranke za dodatnih 2,2 milijuna kuna kojem se treba pridodati prijašnje zaduženje, iako je obećano financijsko konsolidiranje stranke sredstvima dobivenim od mandata saborskih zastupnika.

Iz svega navedenog jasno je da bi Krešo Beljak i njegovi potpredsjednici mogli biti u bilo kojoj stranci jer njihova ideologija je njihov osobni interes, a ne nauk braće Radić. Zato pozivamo sve Vas koji volite HSS da zaustavite njegovo uništavanje i kažete NE Kreši Beljaku. Pozivamo Vas da budete hrabri, prevladate strah i da se suprotstavite tiraniji i diktaturi sadašnjeg vodstva HSS-a. Vi imate odgovornost hoće li HSS opstati ili propasti!

Nadamo se da ćete ispravno odabrati – onako kako bi odabrali Vaši djedovi i očevi i onako kako ste učili svoje sinove i kćeri!

Vjera u Boga i seljačka sloga!”, stoji u priopćenju koje potpisuju Marijana Petir, Darko Koren, Nenad Matić, Dinko Pirak, Tomislav Katanović, Marijana Fabić-Rusak, Milan Herceg, Ivica Perović, Klementina Karanović, Denis Bilić, Zvonimir Bratić i Damir Lukač.