TRAJE IZBORNA ŠUTNJA: Što se smije a što ne smije i kakve su sankcije?

šutnja

U ponoć pada zavjesa na političkoj pozornici. Počinje izborna šutnja. Na potezu su onda birači…

IZ DIP-a apel da se poštuje izborna šutnja. Potpredsjednica Vesna Fabijančić Križanić:  “U vrijeme izborne šutnje se ne obavlja izborna promidžba, to se odnosi na objavljivanje promidžbenih poruka, u medijima postavljanje novih promidžbenih plakata i letaka, upućivanje telefonskih poziva, sms poruka, elektroničke pošte i slično.”

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti upozorila je sve sudionike izbora da slanje promidžbenih SMS i MMS poruka mora biti isključivo s registriranih brojeva koji ne prikrivaju identitet pošiljatelja, odnosno da će svi neregistrirani brojevi biti blokirani u najkraćem mogućem vremenu.

Svi primjeri promidžbenih poruka i brojeva, uključujući i podatke o vlasnicima brojeva ako su dostupni, nakon obrade će biti proslijeđeni DIP-u na daljnje postupanje zbog kršenja predizborne šutnje.

“Zakon o izborima zastupnike u Hrvatski sabor ne predviđa sankcije. Nema sankcija”, objašnjava Vesna Fabijančić Križanić.

Kad političari zašute, na scenu stupaju birači. Na njima je da odluče kome pokloniti povjerenje i odluku provedu u djelu u nedjelju na biralištima. Dragan Zelić iz GONG-a preporuča građanima da posjete internetsku stranicu uprava.hr, pod registar birača upišu svoje podatke i provjere lokaciju biračkog mjesta.

“Tamo će vidjeti jesu li odjavljeni s prebivališta i je li im važeća osobna iskaznica, ako im nije važeća onda će na izborni dan morati glasati uz potvrdu koju će dobiti u Uredu za opću upravu. Neka ih to ne obeshrabri, neka se ne naljute, neka budu uporni i glasaju uz tu potvrdu na izborni dan”, rekao je Zelić.

Birači koji se zbog bolesti ili nepokretnosti ne mogu pojaviti na biračkom mjestu mogu glasovati kod kuće.

“Mogu zatražiti od biračkog odbora ili izbornog povjerenstva da im se dođe kući i da mogu glasati. Rok je do podneva u nedjelju se građani trebaju javiti izbornim povjerenstvima i zatražiti takvo glasanje”, dodaje Zelić.

Na dan izbora GONG će biti na usluzi građanima, poručuje Zelić.

“GONG će pratiti izborni dan, dežurat ćemo, zaprimati neanonimne dojave građana o nepravilnostima. Bit ćemo na usluzi građanima, pomagat ćemo im oko izbornog procesa”, rekao je Zelić.

Od ponoći do nedjelje u 19 sati, prema pravilima igre, trebamo predahnuti od bombardiranja političkim porukama. A onda opet sve iz početka.