TRAGOM PREMIJERA: I ministar Grlić Radman nazvao zastupnike moralnim patuljcima

“Očekivali smo da će 151 zastupnik glasovati za, prepoznati važnost ove misije. Hrvatska Vlada je dosad konzistentno provodila sve te oblike pomoći. Ovo bi bila jedna nadogradnja, čak i niža od onog što smo dosad davali”, rekao je ministar Gordan Grlić Radman o glasovanju o obuci ukrajinskih vojnika, za što nije bilo dovoljno glasova u Saboru.

“Sjetite se da je Sabor podržao teritorijalni integritet Ukrajine, ovdje je bila Krimska platforma i svi u Saboru su s veseljem dočekali predsjednika Vrhovne Rade Ruslan Stefanchuk da bi se onda dogodilo ovo sada, jedan debakl hrvatske oporbe. Osramotili su Hrvatsku pred međunarodnom javnošću.”

Dodao je da se sada moraju boriti kako ponovno stvoriti novu reputaciju Hrvatske jer u inozemstvu ne znaju tko je kako glasovao nego kažu da je Hrvatska protiv toga.

Oporbu je optužio za nerazumijevanje globalnih i sigurnosno-političkih tema i problema. “Mi smo članica EU, a svih 27 zemalja članica EU su podržali ovu misiju vojne pomoći”, kazao je ministar gostujući na N1 televiziji.

Na pitanje jesu li se on ili premijer prije odlaska na vijeće EU konzultirali s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem, odgovorio je:

“Pa naravno da su svi znali, ali 15. listopada tek je o tome postojao načelni dogovor. Razmatrali su se tek modaliteti i budući operativni pravci. Onda je predsjednik izašao s informacijom koja nije čak ni raspravljana, niti medijski plasirana od strane visokog predstavnika nego je to ostavljeno za neki drugi put kada se bude odlučivalo. Tada je predsjednik već dobio zahtjev za suglasnosti za tu misiju, kad smo definirali korake i modalitete.”

Istaknuo je da predsjednik države nikada nije osudio rusku agresiju, da nikada nije bio u Kijevu te da nikada nije izrazio solidarnost ukrajinskom predsjedniku.

“Prema tome, nepotrebno je razgovarati o tome je li se napisao dopis danas ili sutra. Komunikacija je postojala i predsjednikovi suradnici su znali za postojanje jedne takve inicijative”, poručio je Grlić Radman.

Smatra da je današnji rezultat glasanja u Saboru “pokazatelj da su se saborski zastupnici moralni patuljci i političke kukavice”.

“To je petokolonaški sindrom. Izdana su moralna načela, ali i hrvatski nacionalni interes. Hrvatska participacija je izuzetno važna u ovom trenutku. Ukrajina je bila među prvim državama koje su priznale Hrvatsku”, dodao je.