TRAGOM ISTRAŽIVANJA: Mutacije virusa se stalno događaju – kaže znanstvenik Lauc

Novo istraživanje objavljeno u četvrtak u časopisu Cell, a koje prenose i hrvatski mediji, pokazalo je da se genetska inačica novog koronavirusa koji izaziva Covid-19 i koja danas prevladava u svijetu, u laboratoriju pokazala sposobnijom zaraziti ljudske stanice od izvornog oblika koji se pojavio u Kini.

Što to znači, pitali smo znanstvenika Gordana Lauca i prim. Bernarda Kaića, specijalista epidemiologije.

Gordan Lauc je za portal HRT-a rekao kako su mutacije virusa su nešto što se stalno događa.

– To nije ništa neočekivano. Ovaj primjer promjene aminokiseline na položaju 614 spike glikoproteina je tipičan primjer kako se u nekom trentku pojavi nova varijanta koja se “natječe” sa starom varijantom. Dok je D614G varijanta bila iznimno rijetka u početku epidemije, sada je na nekim, no ne i svim mjestima u svijetu postala dominantna, ističe Lauc.

Kaže da prve objavljene analize pokazuju je da ova nova varijanta proizvodi veću količinu virusnih čestica, te da se zbog toga izgleda brže i uspiješnije širi, no da ne uzrokuje teže oboljenje.

– Općenito je za očekivati da će one varijante koje se brže i bezbolnije šire s vremenom postati dominantne. To je zapravo jako dobro, jer osobe koje razviju imunitet na tu blažu varijantu postaju otporne ili barem otpornije i na onu težu, tako da su barem u određenoj mjeri zaštićeni ako dođu u kontakt s bilo kojim sojem tog virusa, rekao je poznati hrvatski znanstvenik Gordan Lauc za HRT.

Kaić: Nova studija o prevladavajućem soju koronavirusa ne mijenja ništa

Za portal HRT-a Bernard Kaić kaže da su te studije zanimljive i prikazuju promjenu prevalencije/zastupljenosti specifičnih mutacija virusa SARS-CoV-2 kroz vrijeme.

Dodao je da na temelju kliničkih zapažanja iznose hipoteze o zaraznosti virusa koji ima te specifične mutacije i utjecaju tih mutacija na težinu kliničke slike i na adekvatnost postojećih seroloških testova.

Kaić je naglasio ipak da je sve potrebno potvrditi dodatnim istraživanjima.
– Još puno više je istraživanja potrebno da se utvrdi imaju li spomenute mutacije i njihova zastupljenost ikakvog utjecaja na svakodnevni život, na postupanje s oboljelima, na intenzitet traženja kontakata oboljelih, na stav prema bolesti uopće, na mjere za sprečavanje širenja bolesti u stanovništvu itd., dodaje.

Poručuje i da u ovom trenutku rezultati te studije ne mijenjaju ništa niti za zaražene osobe niti za rad zdravstvenog sustava niti utječu na epidemiološke mjere u stanovništvu.

Studija: Prevladavajući soj koronavirusa ‘sposobniji’ je od izvornog

Istraživanje o kojem piše ćasopis Cell provedeno je u laboratoriju i sugerira da bi se ta mutacija mogla lakše prenositi među ljudima u stvarnom svijetu u odnosu na raniju varijantu, no to još nije dokazano.

– Mislim da podaci pokazuju da postoji jedna mutacija koja omogućava virusu da se bolje umnožava i možda je prati veća koncentracija virusa, kaže u komentaru za medicinski časopis Journal of the American Medical Association glavni američki infektolog Anthony Fauci koji nije bio uključen u istraživanje.

– Nema informacija je li zaraženoj osobi od toga gore ili ne. Samo se čini da se virus uspješnije razmnožava i možda se lakše prenosi, no sad se to tek nastoji potvrditi, dodaje on.

Znanstvenici iz laboratorija Los Alamos u New Mexicu i sveučilišta Duke u Sjevernoj Karolini udružili su se sa sveučilištem Sheffield kako bi analizirali uzorke koje je objavio GISAID, svjetski izrvor sekvencija genoma.

Utvrdili su da sadašnja varijanta nazvana “D614G” ima malu ali moćnu promjenu šiljka proteina koji se izdiže s površine virusa i koju virus koristi za proboj i zarazu ljudske stanice.

Znanstvenici su u travnju prva otkrića objavili na stranici bioRxiv, no tada su kritizirani jer nisu dokazali da je sama mutacija odgovorna za dominaciju te inačice u svijetu jer je to mogla biti posljedica drugih faktora ili pukog slučaja.

Tim je stoga proveo druge pokuse. Analizirali su podatke 999 britanskih pacijenata hospitaliziranih zbog covida-19 i uočili su da oni s tom inačicom virusa imaju veću koncentraciju virusnih čestica u organizmu no težina njihove bolesti nije bila drukčija.

Laboratorijskim pokusima pokazali su da je ta inačica tri do šest puta sposobnija zaraziti ljudsku stanicu.
– Čini se da je taj virus sposobniji, kaže Erica Ollmann Saphire, koja je provela jedan od pokusa na instututu za imunologiju La Jolla.

No u ovoj fazi sve se može opisati tek kao vjerojatno jer se laboratorijski pokusi ne odvijaju u uvjetima dinamike pandemije u stvarnom svijetu. Prema dosadašnjim saznanjima, iako je varijatna virusa koji sada kruži “zaraznija”, ona se može, ali i ne mora lakše prenositi među ljudima.

U svakom slučaju virolog Nathan Grubaugh sa sveučilišta Yale koji nije sudjelovao u istraživanju kaže da širenje nove genetske inačice, “prirodnom selekcijom ili pukim slučajem” znači da je ta varijanta sada uzrok pandemije.

On ocjenjuje da se sada tek treba istraživanjima utvrditi hoće li ta nova varijanta utjecati na razvoj cjepiva i lijekova i ističe kako ne očekuje da će D614G uzrokovati promjene mjera za ograničavanje širenja virusa ili izazvati teže stanje kod zaraženih.

– Radi se o zanimljivom otkriću koje se možda odnosi na milijune ljudi no za sada ne znamo pune razmjere ili njegov utjecaj, dodao je.