TRAGOM GRUPNOG SILOVANJA: Maloljetnica dala iskaz – svjedoci još nisu ispitani

Maloljetna djevojka iz okolice Zadra, koja je skupinu mladića prijavila za silovanje i druge spolne delikte, te ucjenu, danas je, kako neslužbeno doznaje HRT, dala iskaz na Županijskom sudu u Zadru.

Osim da je odgovarala na pitanja, druge pojedinosti, zbog tajnosti postupka nisu poznate, javlja HRT.

Neslužbeno se doznaje i kako nisu ispitani ni svjedoci.

U međuvremenu petorica osumnjičenih od prošloga četvrtka su u istražnom zatvoru, jer je tako odlučilo Izvanraspravno vijeće zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Podsjetimo, sva petorica mlađih punoljetnika prijavljeni su za spolni odnos bez pristanka, a samo jedan od njih prijavljen je za silovanje.

Spolni odnos bez pristanka je kazneno djelo kada žrtva počinitelju nije dozvolila da s njom bude intiman, a u ovom slučaju ono je počinjeno prema žrtvi ranjivoj zbog njezine dobi. Kao silovanje se kažnjava spolni odnos bez pristanka počinjen uz prijetnju ili primjenu sile.

Za spolni odnos s 15-godišnjakinjom bez pristanka Kazneni zakon predviđa od jedne do deset godina zatvora, dok je za silovanje u ovom slučaju zapriječena kazna od tri do 15 godina zatvora.

Protiv mladića je otvorena istraga i zbog bludnih radnji što se kažnjava zatvorom do jedne godine, iskorištavanja djece za pornografiju za što Kazneni zakon predviđa od jedne do osam godina zatvora, prijetnje za koju može biti izrečeno do tri godine zatvora, te nanošenja ozljeda za što je zapriječeno od jedne do osam godina zatvora.