TRAGOM DOGAĐAJA: Netko je na dječaku (2) gasio opuške – što kažu u Centru za socijalnu skrb

Podijelite članak

Dječak, star 2,5 godine, kojeg je žena pedesetih godina dovela u Dječju bolnicu u Klaićevoj u Zagrebu, kako smo pisali, imao je svježi prijelom desne nadlaktične kosti, ali i stare prijelome te po cijelom tijelu ožiljke za koje se sumnja da su nastali gašenjem opušaka na dječjoj koži.

Žena je rekla kako joj je susjeda (19), koja čuva dijete, pozvonila na vrata i rekla da je mali pao i zamolila da ga odveze u bolnicu.

Uz bolnice, koja je sve prijavila policiji, kažu kako je dječak stabilno i da se saniraju ozljede na njegovom tijelu, te i da će do daljnjeg  ostati u bolnici.

Posjetit će ga i majka, ali uz pratnju. Iz Centra za socijalnu skrb se doznaje kako obitelj dječaka nije bila pod nadzorom socijalne skrbi.

‘Mi smo se s majkom ranijih godina susretali. Nikakvih postupanja iz obiteljsko pravne zaštite nije bilo, a u zadnje vrijeme nije bilo nikakvih postupanja. Pogotovo nije bilo nikakvih najava da ona odlazi raditi i da ostavlja dijete. Nikakvih”, kazala je ravnateljica Centra Tatjana Brozić, dodajući kako se radi o jednoroditeljskoj obitelji, odnosno da se ne zna gdje je dječakov otac.

”Imamo sada više postupaka. Prvo, i policija radi svoj postupak jer je dijete zlostavljano. Znači, tu ide i kazneni postupak”, kaže Brozić. “Što se tiče nas, mi, kao i uvijek, reagiramo promptno. Dijete je sada ovdje, u ponedjeljak ga odmah idemo posjetiti, idemo vidjeti što je s obitelji. Sve mjere iz Obiteljskog zakona koje su nam dostupne, nakon procjene i nakon plana idu odmah u obradu i postupak”.

Odluku o oduzimanju djeteta roditeljima donosi sud, a ne Centar za socijalnu skrb, pa će tako biti i u ovom slučaju, kaže Brozić i pojašnjava: ”Mi pokrećemo postupak i dajemo prijedlog sudu. Dakle, sud donosi odluku oduzima li se dijete, povjerava li se na čuvanje. Znači, kad mi utvrdimo sve elemente ovog slučaja mi ćemo vjerojatno dati takav prijedlog, ja to ne mogu odmah reći, ali prijedlog da se dijete povjeri nekome drugome, da se oduzme. Bilo koji oblik obiteljsko-pravne zaštite ćemo mi poduzeti. Ova drastična mjesta ovisi i o odluci suda”.

PISALI SMO:

UŽAS U ZAGREBU: Na dječaku (2) s nekoliko lomova gasili i čikove! – čitajte OVDJE.

Komentiraj