TRAGOM DOGAĐAJA: Koliko je korumpirano hrvatsko zdravstvo?!

Ilustracija
Ilustracija

U nas se na korupciju u zdravstvu ukazuje od slučaja do slučaja, pa je tako javnost zaokupilo svjedočenje Ljubice Adžaip, koja je ispričala da je splitskom kardiokirurgu u ured donijela 3.000 eura kako bi spasila život supruga, koji je unatoč tome umro.

Liječnik je priveden ispitan i potom pušten da se brani sa slobode. Prijavu je zaradila i Adžaip zbog davanja mita.

U KBC Split odmah je pokrenut postupak unutarnjeg nadzora, a osuda je stigla i od ministra Milana Kujundžića koji u ponedjeljak u Split šalje inspekciju.

Cijeli slučaj su za HRT komentirale prof. Lada Zibar, predsjednica Povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju pri HLK i Jasna Karačić, predsjednica Hrvatske Udruge za promicanje prava pacijenata.

Hrvatska liječnička komora za ovaj slučaj saznaje isključivo iz medija, rekla je prof. Zibar. “Mi nemamo druga saznanja za sada, tako da ne mogu komentirati konkretan slučaj. Mogu načelno reći da mi u Komori imamo nultu toleranciju prema primanju mita, da je to tako propisano i Kodeksom medicinske etike, da nije etički ni na koji način iskorištavati pacijenta pa niti materijalno, a u skladu s tim nije niti dozvoljenoi primanje mita. Mi smo tu vrlo rezolutni i smatramo da primanje mita ne mogu opravdati nikakve okolnosti pa ni to da su nam plaće premale. Mi u Komori se trudimo na legalan način boriti za svoja prava, svoj standard i status. Ovakve stvari ne toleriramo”, istaknula je prof. Zibar.

Ovaj slučaj ne iznenađuje previše predsjednicu Hrvatske Udruge za promicanje prava pacijenata Karačić, jer su već su nekoliko puta dobili prijave pacijenata koji tvrde kako se na splitskoj Kardiokirurgiji treba platiti operacija.

“Treba pohvaliti institucije koje su u ovom slučaju reagirale oznimno brzo i pokrenuli postupke. To je iznimno važno kako bi se pacijentima poslala poruka da se institucije brinu o njihovoj sigurnosti”, rekla je Karačić.

“I prije je bilo prijava ali su one bile anonimne i po njima se nikoga nije moglo osuditi. Ovo je prvi slučaj koji smo dobili sa imenom i prezimenom, iznimno je hrabro istupiti na ovakav način, ali sada se napokon mogu dogoditi potrebne promjene kako se ovakve stvari ne bi događale”, objasnila je.

Valja dodati i kako je Hrvatska Udruga za promicanje prava pacijenata pokrenula je anonimnu anketu o tome koliko su i kome novaca dali kako bi saznali u kolikoj je mjeri korupcija rasprostranjena u hrvatskom zdravstvu.

Komentiraj