TRAGEDIJA U ZARAZNOJ: Samoubojstvo sjajne liječnice – zbog korone svjedočila velikom broju smrti

U Kliniku za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu stigla je vijest koja je potresla cijelu bolnicu.

Liječnica koja je radila s Covid bolesnicima počinila je samoubojstvo. Kako kažu kolege, naprosto nije više mogla izdržati velik broj smrti kojima je u zadnje vrijeme svjedočila.

Bila je sjajna studentica, kažu, s prosjekom 5,0. Uvijek zuz pacijente i za pacijente, pedantna do granice nemogućeg.

“Hvala na sućuti, prenijet ću svim kolegama. Mogu reći da je tijekom noći od 29. na 30. preminula naša kolegica koja je bila jedna izvrsna osoba i kao stručnjak i kao čovjek. Netko tko je bio krajnje predan poslu i cijeloj situaciji sa Covidom i prije toga godinama sudjelovala u svim aktivnostima klinike. Davala se potpuno. Svi su djelatnici na neki način žalosni, teško im je, ali se sjećaju nje u najboljem izdanju. Mi ćemo se sjećat nje i bit će u našim srcima”, kazala je kroz suze RTL-u ravnateljica Klinike Alemka Markotić.

Liječnica je preminula u stanu, a od dana kad je Covid stigao u Hrvatsku bila je na prvoj crti u borbi protiv virusa.

“Kada radite u nenormalnim uvjetima, kada se radno vrijeme pretvara u kompletan život, odnosno struka preuzima kontrolu nad vašim životom, bilo je za očekivati da će se dogoditi porast tog sindroma sagorijevanja na poslu i da će sve veći i veći broj zdravstvenih djelatnika, uključujući liječnike, pucati na poslu i da taj stres i gomilu tog psihofizičkog napora neće biti u stanju procesuirati na jedan normalan način”, kazala je predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika Ivana Šmit.

“Ono što bismo apelirali na mjerodavne institucije da ovu situaciju shvate krajnje ozbiljnom i da pokušamo zajednički naći način da se ona riješi”, kaže Šmit. “Očekujemo da bi nam trebala i psihološka i psihijatrijska pripomoć kako bismo se mogli onda, u konačnici, dalje vraćati na svoja radna mjesta stabilni i donositi odluke u najboljem interesu za naše pacijente”.

Komentiraj

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *