TRAGEDIJA U ISTRI: U naselju Motovunski Novaki u kući pronađeni mrtav muškarac i pas

Policija je zaprimila dojavu da je u kući u naselju Motovunski Novaki pronađen mrtav muškarac. Utvrđeno je kako se radi o 56-godišnjaku, a osim njega u kući je pronađen i uginuli pas.

Tijelo preminulog muškarca pregledao je mrtvozornik. Nisu pronađeni tragovi nasilja, no zbog sumnje u trovanje ugljičnim monoksidom, nadležni državni odvjetnik naložio je obdukciju kako bi se utvrdio točan uzrok smrti.

PU istarska je izdala priopćenje:

Policija je 4. veljače oko 11 sati zaprimila dojavu da je u kući u naselju Motovunski Novaki pronađen mrtav muškarac. Policijski službenici utvrdili su kako se radi o 56-godišnjaku, a osim njega u kući je pronađen i uginuli pas.

Tijelo preminulog muškarca pregledao je mrtvozornik. Na tijelu nisu pronađeni tragovi nasilja, no zbog sumnje u trovanje ugljičnim monoksidom, nadležni državni odvjetnik naložio je obdukciju kako bi se utvrdio točan uzrok smrti.

Tijekom sezone grijanja stambenih, poslovnih i gospodarskih prostora, povećava se opasnost od požara, eksplozija i trovanja ugljičnim monoksidom (CO) te stoga policija podsjeća da plinska trošila i trošila na tekuća goriva (plamenike, protočne bojlere) treba obavezno servisirati, i to od strane ovlaštenih stručnih servisera jer će se na taj način povećati sigurnost i racionalizirati potrošnja goriva.

Što se tiče dimnjaka, redoviti pregled potrebno je obaviti barem jednom godišnje, također od strane ovlaštene i stručne osobe, dok se izvanredni pregled dimnjaka treba provoditi prilikom svake promjene uređaja za loženje ili svake promjene goriva.

Također savjetuju slijedeće:

– ne palite krute energente u kućištima za gorivo,

– prilikom korištenja vaših peći ili kamina vodite računa o sigurnom okruženju od požara (sklonite lakozapaljive stvari),

– očišćeni pepeo može izazvati požar i nakon 24 sata te stoga nemojte bacati vrući pepeo u kontejnere za smeće ili druga odlagališta,

– provjerite i sustav centralnog grijanja kako bi izbjegli opasnosti izazvane neispravnim uređajem,

– tople peći na ulje nemojte ponovno uključivati dok se potpuno ne ohlade,

– plinska kuhala i druge aparate s otvorenim plamenom ne koristite u prostorima u kojima se skladište, proizvode ili obrađuju zapaljivi i eksplozivni materijali,

– ako se u prostoriji osjeti kiselkasti miris odmah isključite plin.

Obavezno pozovite dimnjačara:

– ukoliko dimnjak dobro ”ne vuče”,

– kada se u prostoriji glatke površine orošavaju – vlaže (moguće je da se radi o povratu dimnih plinova),

– ako se u prostoriji osjećaju neuobičajeni mirisi, takav problem može biti povezan s dimnjakom,

– ukoliko se dimnjak urušava ili je nešto upalo u njega.