TRAGEDIJA NA OBUCI: Preminuo pripadnik ATJ Lučko, drugi je u bolnici

Pripadnik Antiterorističke jedinice Lučko preminuo je u bolnici oko 15 sati nakon što se iznenada srušio tijekom trčanja. Tragedija se dogodila u ponedjeljak, prvog dana redovne obuke, na zagrebačkom nasipu.

Kako doznaje Dnevnik.hr, drugi pripadnik ATJ-a, koji je iz Siska, također je završio u bolnici, ali njegovo je stanje zasad stabilno. Pozlilo je još dvojici pripadnika, no oni se trenutno nalaze na kućnoj njezi.

Još nema službene informacije o uzroku ove tragedije, a u policijskim krugovima se spekulira da bi mogla biti riječ o nekoj vrsti alergije. To, međutim, zvuči prilično nevjerojatno s obzirom na to da je iznenada pozlilo čak četvorici pripadnika ATJ-a.

Vijest o tragediji potvrdio je za Dnevnik.hr Mate Bilobrk, zapovjednik ATJ Lučko. “Bio je to redovni trening. Preminuli pripadnik je izabran među kandidatima kao jedan od najboljih po psiho-fizičkim parametrima”, rekao nam je Bilobrk koji nije htio spekulirati o uzroku ove tragedije.

Preminuli pripadnik je, dodaje Bilobrk, bio u interventnoj policiji, s A kategorijom liječničkog pregleda.

Uoči sutrašnjeg Dana jedinice, pripadnici ATJ Lučko pogođeni su ovim događajem i izražavaju sućut obitelji svog preminulog kolege, kaže se u priopćenju koje prenosimo u nastavku.

Antiteroristička jedinica Lučko, kao sastavnica Zapovjedništva za intervencije Ravnateljstva policije započela je u ponedjeljak, 5. rujna s provedbom temeljne tjelesne pripreme za 29 svojih pripadnika u kompleksu baze Antiterorističke jedinice Lučko u Zagrebu.

Navedena obuka održava se pod nadzorom instruktora i predstavlja pripremu privremeno raspoređenih djelatnika za selekcijski postupak koji im slijedi, a nakon čega bi najspremniji za stalno bili raspoređeni u Antiterorističku jedinicu Lučko. Navedena obuka uobičajeni je postupak i održava se prilikom svakog prijema novih članova, a prije obuke kandidati prolaze A kategoriju liječničkog pregleda koji obuhvaća detaljan tjelesni i psihički pregled za obavljanje najsloženijih poslova policijskih službenika te moraju dati suglasnost za provedbu temeljne sigurnosne provjere. Radi se o najdetaljnijem pregledu koji prolaze pripadnici specijalnih i interventnih postrojbi, policijski ronioci, pripadnici protueksplozijskih službi te pripadnici koji pružaju osobnu zaštitu.

Tijekom jučerašnjeg dana, koji je bio prvi dan održavanja obuke, kandidati su uobičajeno prema rasporedu započeli dan, a kao posljednja etapa predviđen je trening kondicijskog trčanja.

Neposredno prije dovršetka treninga trčanja, nešto prije 15 sati jedan pripadnik se požalio na slabost, da bi nedugo nakon toga pozlilo i drugom pripadniku. Prvu medicinsku pomoć pružio im je medicinski tim ATJ Lučko, a potom su prevezeni u Kliničku bolnicu Sveti Duh gdje su hospitalizirani.

Nažalost, tijekom ranog jutra obaviješteni smo da je jedan pripadnik preminuo dok je drugi stabilno.

Mrtvo tijelo prevezeno je na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku zbog provođenja obdukcije, a policija će, s ciljem utvrđivanja svih činjenica i okolnosti stradavanja, poduzeti mjere i radnje iz svoje nadležnosti.

Pripadnici Antiterorističke jedinice Lučko su, uoči sutrašnjeg Dana jedinice, pogođeni ovim događajem i izražavaju sućut obitelji svog preminulog člana. Sućuti se pridružuju svi djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova RH.

Sindikat policije Hrvatske na Facebooku se oprostio od preminulog kolege Tomislava Pavalića.