TOP LISTA: Među 100 najskupljih nogometaša samo dva Hrvata – nema Gvardiola?!

Top lista 100 najskupljih nogometaša – transfermarkt.it: Portugalac Leao vrijedi 85 milijuna eura, a Hrvat Brozović 35 milijuna eura.

Nogometni portal transfermarkt.it objavio je Top listu 100 nogometaša svijeta i njihovu vrijednost. Na 1. mjestu je Portugalac Rafael Leao koji igra za Milan i vrijedi 85 milijuna eura, zatim na 2. mjestu je srbijanski reprezentativac Dušan Vlahović (Juventus) 80 milijuna što je najveće iznenađenje, a na 3. mjestu Argentinac Lautaro Martinez (Inter Milano) 75 milijuna eura. Zatim, na 4. i 5. mjestu plasirani su Talijan Nikola Barella (Inter Milano) i Nigerijanac Viktor Osimhen (Napoli) po 70 milijuna eura, 6., 7. i 8.  mjesto dijele Kvicha Kvaratskhilia (Napoli), srbijanski nogometaš Sergej Milinković-Savić (Lazio Rim), Slovak, hrvatskog podrijetla Milan Skrinar (Inter Milano) i Talijan Federico Chiesa (Juventus) po 60 milijuna eura.

Na 10. mjestu je Belgijanac Romelu Lukako (Inter Milano), kojemu je pala cijena na 55 milijuna eura, jer u posljednje vrijeme igra slabo i ne postiže pogotke a svojevremeno je  bio najbolji strijalac kluba i jedan od najboljih u talijansko A-ligi.

Najveće iznenađenje su srbijanski reprezentativci Vlahović i Milinković-Savić s visokim cijenama, a poznato je da su na svjetskom prvenstvu u Kataru igrali slabo kao ostali suigrači i Srbija je doživjela “fudbalski krah”!

Među sto igrača na Top listi našli su se samo tri Hrvata:na 24. mjestu Marcelo Brozović (Inter Milano) 35 milijuna eura, na 44. mjestu Mario Pašalić (Atalanta) 25 milijuna eura i na 62. mjestu Nikola Vlašić, član West Hama na posudbi Torinu.

Ljubitelji nogometa u Hrvatskoj sigurno će se pitati zašto na listi nema hrvatskog reprezentativca Joška Gvardiola iz njemačkog Leipziga. To ne komentira transfermarkt.it, jedan od najpoznatijih europskih i svjetskih nogometnih portala za transfer nogometaša. Ali to je svakako začuđujuće jer svo svjetski mediji uvelike hvale Zagrepačanina koji će 23. ocog mjeseca navršiti 21 godinu.

Međutim, pojedini hrvatski mediji raspisali su se o Gvardiolu da je  njegova vrijednost čak 128,8 milijuna eura. Citirali su, naime, CIES, Centar za sportska istraživanja koji ga je stavio na 9. mjesto u svijetu s nejvjerojatnijih 125,8 milijuna eura! Kako naš reprezentativac ima najviše ponuda iz Engleske i Španjolske, u njemačkom Leipzigu kažu da ga neće pustiti za manje od 100 milijuna eura. S druge strane Joško Gvardilol je za RTL televiziju nedavno  izjavio da bi on najradije prešao u engleski Liverpool, ali u  tom  klubu zasad nisu pokazali interes. Tako da stanje u svezi prelaska hrvatskog stopera u neki od klubova još uvijek neizvjesno, a on s Leipzigom ima ugovor do 30. lipnja 2027. godine.

Tko od nas ne bi volio da Joško Gvardiol dobije što veću svotu novaca, ali činjenica je da, osim CIES-a, ni jedan drugi portal u Europi nije ga stavio na tako visoku poziciju njegove vrijednosti. A transfermarkt.it je u Europi i izvan nje veoma je poznat za tansfer nogometaša, a  Gvardiola nema  među sto igrača. S druge strane transfermarkt.com Gvardiolovu nogometnu vrijednost procijenio je na 75 milijuna eura, što je također veliki novac.

(Armando Černjul)