TOP KRATKE VIJESTI – HRVATSKA I SVIJET 3. 10. 2016.

news-644857_1920

* Ovogodišnju Nobelovu nagradu za medicinu dobio je Yoshinori Ohsumi za otkriće mehanizma autofagije, temeljnog procesa kojim se razgrađuju stanične komponente. Njegovo otkriće početkom 1990-ih otvorilo je put razumijevanju procesa kojim stanica ‘reciklira’ svoj sadržaj i važnosti autofagije u mnogim fiziološkim procesima poput prilagodbe na izgladnjivanje na staničnoj razini i odgovora na infekciju. Ohsumi je rođen 1945. u Japanu i doktorirao je 1974. na sveučilištu u Tokiju.

* Novi šok među Vatrenima. Nakon Luke Modrića i Dejana Lovrena sa spiska izbornika Ante Čačića za akciju Kosovo i Finska otpao je i Ivan Rakitić.
Veznjak Barcelone ozlijedio je Ahilovu tetivu i neće ga biti na predstojeće dvije kvalifikacijske utakmice za Svjetsko prvenstvo, koje igramo u četvrtak i nedjelju.

* Da se prema homoseksualcima i transseksualcima treba odnositi s poštovanjem, kaže Papa Franjo, ali smatra da je poučavanje rodne teorije u školama neprihvatljiva indoktrinacija mladih ljudi. “Kada osoba koja je homoseksualac dođe pred Isusa, Isus sigurno neće reći ‘odlazi jer si homoseksualac'”, rekao je Franjo novinarima u zrakoplovu na povratku iz Azerbajdžana.

* Košarkaši Cibone pobjedom su otvorili nastup u ABA ligi. Zagrepčani su slavili na gostovanju kod Igokee rezultatom 71-61 (28:15, 16:18, 11:16, 16:12). U prvoj ovosezonskoj utakmici najefikasniji su kod Cibosa bili Željko Šakić s 18 koševa, 9 skokova i 3 asistencija, a Ante Žižić je postigao 17 poena uz osam skokova. Zadar je već odigrao i utakmicu drugog kola. Naš je klub izgubio na gostovanju u Podgorici od Budućnosti sa 105-89.

* Stranka Milan Bandić 365 prekršajno je prijavljena zbog nedopuštenog plakatiranja u Metkoviću. Prijeti joj kazna od 6900 kuna. U Odsjeku za komunalne poslove kazali su da sve političke stranke trebaju podnijeti zahtjev za korištenje javnih gradskih površina, kako bi mogle legalno postavljati svoje plakate. “Stranka Milana Bandića nije podnijela zahtjev za korištenje javne gradske površine”.

* HDZ BiH je osvojio načelničke pozicije u najmanje osamnaest općina u Bosni i Hercegovini u kojoj su u nedjelju održani lokalni izbori, a s tim rezultatom zadovoljni su dužnosnici te stranke koja je uvjerljivo slavila u općinama s hrvatskom većinom.HDZ BiH je uspio pobijediti u gotovo svim hercegovačkim općinama: Neumu, Čapljini, Ravnom, Ljubuškom, Čitluku, Posušju, Širokom Brijegu, Grudama, Livnu i Tomislavgradu, osim u Prozor-Rami i Kupresu, gdje su pobijedili kandidati HDZ-a 1990.

* Gotovo svi Mađari koji su jučer izašli na referendum, njih 98 posto odbili su migrantske kvote EU-a.
Izlaznost je međutim bila manja od 50 posto, što znači da rezultati nisu obvezujući, a referednum se smatra nevažećim. Bez obzira na to premijer Viktor Orban proglasio je pobjedu. Najavio je izmjenu ustava kako bi rezultati bili obvezujući. Rekao je da EU ne može prisiliti Mađarsku da primi migrante. Oporba rezultate referenduma smatra porazom premijera Orbana. Inače, prema planu Europske komisije Mađarska je trebala primiti oko 1300 izbjeglica iz Grčke i Italije.