TONINO PICULA: Pogriješio bih da se nisam kandidirao, pa je li se Plenković odrekao Bruxellesa?!

Tonino Picula (Foto: Facebook)
Tonino Picula (Foto: Facebook)

Tonino Picula, koji kaže da je simbolično predao svoju kandidaturu za šefa SDP-a 5 do 12, jer je i 5 do 12 za rješavanje problema, ne misli da je priča o tome kako će voditi stranku iz Bruxellesa gaf koji ga može koštati izbora.

“Upravo obrnuto. Tvrdim da je to jedna od mojih prednosti. Radi se o dodanoj vrijednosti mojoj kandidaturi, a ne o ograničenju. Nema razloga da kao netko tko odgovorno radi posao u važnoj europskoj instituciji, gdje sam dvaput izabran najvećim brojem preferencijalnih glasova, ne nastavim raditi taj posao za dobrobit građana Hrvatske i članstva SDP-a. To će, naravno, u budućnosti biti moguće samo u onom opsegu kojeg će nametnuti obveze funkcije predsjednika SDP-a. Ta teza o nespojivosti dviju političkih funkcija otpočetka služi diskreditaciji moje kandidature. Mislim da se dobar broj mojih kritičara ustvari boji kako bih ja u tome uspio”, kazao je Picula u razgovoru za Novi list.

U svezi s Bruxellesom povukao je i usporedbu s Plenkovićem, koji slaže vladu, ali je i dalje aktivan u EU, pa kaže:

“Dva puta sam izabran s najuvjerljivijom podrškom hrvatskih birača. Usporedbe radi, Andrej Plenković se još nije odrekao mjesta u EP-u. Moglo ga se vidjeti u Strasbourgu i Bruxellesu, a ovih dana obilazi i Ukrajinu. Ne vidim da mu zbog toga zapinje posao oko sastavljanja vlade. Da li je članstvo HDZ-a po tom pitanju toliko različito od SDP-ovog?! Mislim da je ovo samo vrsta pritiska na mene, ali ja sam od 1990. kao esdepeovac toliko često plivao protiv struje da mi ova situacija nije nova. Pogriješio bih jedino da se nisam kandidirao”.

Tko su sve kandidati za šefa SDP-a pročitajte OVDJE.