TONINO PICULA: Ima šala koja nešto govori – da ostanem u Bruxellesu žele Milanović, Komadina i moja supruga

tonino picula

Kandidat za predsjednika SDP-a Tonino Picula gostovao je na N1 televiziji . Među ostalim rekao je ponešto o svojoj viziji stranke u budućnosti i problemima u SDP-u.

O pravoj poplavi kandidata za nasljednika Zorana Milanovića, Picula je rekao: “Ja sam jedan kandidat koji je bio u izbornom procesu i 2007. godine. Tada nas je bilo četvero. Ja se nadam da će ta kampanja, bez obzira na broj kandidata, biti vjetar u jedra. Tada je 2007. SDP tom kampanjom uveo princip jedan član jedan glas i ja vjerujem da se on u SDP-u ukorIjenio i da se mnogi prepoznaju koji mogu svoje iskustvo ponuditi stranci. Dvostruko više kandidata je sada nego 2007. što govori da kod nas to nije formalnost kao kod nekih drugih stranaka.”

Upitan je li napravio grešku izjavom da namjerava ostati u Bruxellesu, za N1, Picula je odgovorio:  “To ćemo vidjeti kako su na kampanju reagirali članovi SDP-a. Ja bih napravio ozbiljnu grešku da se nisam kandidirao. Prije svega na prošlim izborima sam podržao Zlatka Komadinu koji je već godinu dana prije izbora najavio da će se kandidirati za predsjednika pa sam procijenio da moja kandidatura ne bi bila samo nasuprot samo Milanovića nego i Komadine, a bilo mi je stalo da dođe do promjena u stranci. Ne bi bilo fer da nisam članicama i članovima iznio sve okolnosti moje kandiature. Nije kontradiktorno zadržati mandat u EP-u i raditi stvari koje sam započeo. Ali naravno glavninu vremena ću provoditi ne samo na Ibleru, koji je postao kuća duhova jer se okupljamo tamo samo ritualno, nego provoditi vrijeme među ljudima. Ima jedna šala koja kaže da troje ljudi živo želi da ostanem u Bruxsellesu: Milanović, Komadina i moja supruga. Ima nešto u toj šali…”

Potvrdio je da ne namjerava završiti svoj mandat u EU, osim, kako kaže, “ako se taj mandat iz nepreviđenih okolnosti ne bi skratio”, a o šansama za pobjedu domeće: “Da sam se navodio lukavošću ne bih se kandidirao ni 2007. kad su ankete pokazale da sam ja prikaz račanovskog SDP-a. Pretposatavljam da simboliziram neki kontinuitet u stranci. Ja sam potpuno afirmiran kandidat za predsjednika SDP-a. Loše bih se osjećao da se nisam kandidirao.”

Potvrdio je i kako ga zanima kandidatura za predsjednika Republike, a o tome je kazao: “Da, zanima me. Mislim da ako se nastavim baviti politkom i ne budem izabran za predsjendika SDP-a sam spreman preuzeti i tu kandiaturu.”