TOMISLAV TOMAŠEVIĆ: U Zagrebu skuplja voda – promjene u odvozu miješanog otpada

Na današnjoj pressici je gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio da će odvoz biti smanjen na jednom tjedno kako bi se stabilizirao odvoz plastike i papira.

Rekao je i kako se posljednja dva tjedna već radi na taj način. U centru grada nastavit će se s odvozom svaki dan osim nedjelje jer u centru grada je posebna situacija.

Naveo je primjer Ljubljane i rekao da se tamo, s izuzetkom centra grada, miješani otpad odvozi jednom u tri tjedna. Plastika se, s druge strane, odvozi češće, ponegdje i četiri puta tjedno.

Gradonačelnik je najavio kupnju novih kamiona i rekao kako će za obiteljske kuće ostati sustav žutih vrećica, a što se tiče višestambenih zgrada, zamolio je da plastika odlaže u kontejnere koji su postavljeni, a ne na cesti ispred zgrada jer se time narušava izgled grada. Naglasio je da nije nužno da plastika i metal budu u istoj vrećici kad se odlažu u kontejnere.

I biootpad se može odlagati u bilo koju biorazgradivu vrećicu, kaže gradonačelnik, sve dok se odlaže u odgovarajući spremnik.

O poskupljenju vode kaže kako jednom ili dva puta tjedno pucaju magistralne cijeli i da je to djelomično uzrokovano potresom.

“Poskupljenje vode odgodili smo koliko smo mogli”, kaže. Grad u narednih pet godina mora uložiti 500 milijuna kuna, to je, kaže, jedna od posljedica vladavine Milana Bandića.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!