TOMISLAV TOMAŠEVIĆ: Traže me sastanke oko mjesta za šefa Srebrnjaka, ali ne sastajem se

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević na redovnoj konferenciji za novinare je govorio o aktualnostima, između ostalog, najavio je nove rezove, komentirao je imenovanja u Dječjoj bolnici Srebrnjak, a nezaobilazna tema je bila i biootpad u Gradu.

Izvor: Media servis

Tomašević je otkrio nove poteze oko ušteda u Gradu. Najavio je da se obustavljaju pozivi za jednokratne potpore udrugama koji su otvoreni od početka godine. Dodao je i da se trude da ne dođe do povećanja komunalnih usluga građanima. “Zato radimo sve rezove”, istaknuo je zagrebački gradonačelnik.

“U tom smjeru idemo s rebalansom gradskog proračuna koji smo najavili za rujan. Malo smo zadovoljniji novom rundom razgovora oko ušteda s pročelnicima, ne bih još o tome. Uz perspektivu da ne prodajemo vrijedna gradska zemljišta. Proračun je milijardu kuna veći nego što se očekivalo.”

Komentirao je i imenovanja na Srebrnjaku. “Upravno vijeće je jučer donijelo odluku o v.d. ravnateljici. Doktor Nogalo će se vratiti u radni odnos u bolnicu. Bit će raspisan natječaj na koji će se moći javiti svi kandidati i kandidatkinje.”

Tomašević je otkrio i kako do njega dolaze razni zahtjevi za sastanke s ljudima koji se žele kandidirati. “Nemam namjeru imati takve sastanke jer nije moje da odlučujem o tome tko će biti ravnatelj. To će biti odluka Upravnog vijeća, vjerujem da će donijeti najbolju moguću odluku.Osvrnuo se i na tijek obnove u Zagrebu. “Tu nitko ne može biti zadovoljan”, istaknuo je Tomašević.”Radimo doista sve što je u našoj moći da se obnova ubrza. Zaposlenike smo spremni privremeno ustupiti Fondu i Ministarstvu kako bi se obnova ubrzala. Međutim, nije sve na nama.”

“Dio problema je naslijeđen, problem su i imovinsko – pravni odnosi. Na našim zgradama kasnimo, ne znam zašto se konzervatore nije uključilo na vrijeme”, dodao je zagrebački gradonačelnik.

Što se tiče obnova škola, zamjenik Luka Korlaet je istaknuo kako će se prolongirati rokovi za pet osnovnih, osam srednjih škola i za jedan dom. “Mi smo napravili niz koraka da se procesi ubrzaju, nakon što je prošla vlast napravila neke pogreške”, istaknuo je Koralet.

“Uspostavljena je međusobna koordinacija gradskih ureda kako bismo to što prije riješili. U tom smislu ja sam u svakodnevnom kontaktu s novoimenovanom šeficom Ureda za zaštitu objekata Marijanom Sironić. Svaki tjedan ćemo obilaziti građevine kako ne bismo odstupali od rokova.”

Komentirao je i novu anketu prema kojoj je platforma Možemo! prestigla SDP i postala druga stranka u državi po izboru građana. “Rejting je prolazna kategorija. Mi na duže staze gledamo svoj politički rad. I ono zašto smo se uključili u politiku nije rejting, nego da rješavamo probleme građana.”

Tomašević je govorio i o zbrinjavanju biootpada. “Oni koji će odvajati, oni će plaćati manje. Ono što možemo je spriječiti kontaminiranje odvojenog otpada. Svaki biootpad koji se pomiješa s drugim otpadom ne može ići u kompostanu. Vjerojatno će biti propisane kazne, potrebno je da ljudi ne kontaminiraju izdvojeni otpad. Nažalost, takav otpad će ići na odlagalište”, rekao je.

Dodajmo da je Danijela Dolenec rekla da će umjesto nje novi načelnik zagrebačkog Stožera civilne zaštite biti Luka Korlaet, a novi član Stožera Mladen Bušić, ravnatelj Kliničke bolnice “Sveti Duh”.