TOMISLAV TOMAŠEVIĆ: Podižemo paušal poreza na iznajmljivanje na 200 eura po krevetu godišnje

Gradonačelnik Tomislav Tomašević i politička platforma Zagreb je naš, iz koje dolazi gradonačelnik, objavili su da je u javnom savjetovanju odluka o visini paušalnog poreza za djelatnosti iznajmljivanja i smještaja u turizmu.

Zagreb želi taj paušalni porez podignuti na maksimalnih 200 eura po krevetu (sad je 40 eura) godišnje. Cilj im je, kako sami kažu, natjerati iznajmljivače da stanove daju u dugoročni najam.

“U javnom savjetovanju je odluka o visini paušalnog poreza za djelatnosti iznajmljivanja i smještaja u turizmu kojom predlažemo da se paušalni porez poveća na maksimalnih 200 eura godišnje po krevetu”, piše Zagreb je naš.

“Trenutni iznos poreza za dnevni najam iznosi 40 eura po krevetu, dok porez na dugoročni najam iznosi oko 10 posto najamnine. Za dugoročni najam stana po cijeni od 400 eura najmodavac će platiti pet puta više poreza nego za dnevni najam stana s dva ležaja”, dodaju.

“Grad Zagreb ovom odlukom želi potaknuti vraćanje stanova u sustav dugoročnog najma čime se ostvaruje preduvjet da stanovanje građanima postane priuštivije”, naveli su.