TOMISLAV TOMAŠEVIĆ: Novi model zbrinjavanja otpada funkcionira, izdana je samo jedna kazna

U prvih nekoliko dana novog načina odvajanja otpada, Zagrepčani su, ako je sudeći prema riječima gradonačelnika, pokazali da im je stalo do komunalnog reda.

Izvor: Media servis

Tako je prodano više od 600 tisuća paketa ZG vrećica, a u centru grada izdana tek jedna kazna. U prilogu koji slijedi, osim otpada, donosimo još neke gradske aktualnosti.

”U centru se vidi kako je ljepše i bolje kada grad nije Kantograd”, osvrt je gradonačelnika metropole Tomislava Tomaševića na novi način odvajanja otpada koji je u subotu stupio na snagu. Maknuto je nekoliko tisuća kanti, a do kraja tjedna bit će uklonjeno još četiri tisuće. Ponašanje građana kada je u pitanju odvajanje otpada, za gradsku vlast je i iznad njihovih očekivanja.

”Rekao bih da funkcionira više od očekivanog. Možemo reći da se građani doista toga drže, prođite po centru grada, pogledajte kante koje su iznesene navečer, doista se vraćaju u 8 ujutro, pogledajte sadržaj tih kanti i vidjet ćete gotovo isključivo plave ZG vrećice, nijednu još nismo baš vidjeli vrećicu u kojoj je odložen miješani otpad na javnu površinu, a da nije bila ZG vrećica”.

Izdana je tako samo jedna kazna od strane komunalnih redara za fizičku osobu koja je odlagala glomazni otpad na javnu površinu. Nakon što se sredi centar grada, prioritet će postati širi centar, kazao je Tomašević te odgovorio na pitanje hoće li se kažnjavati oni građani koji nisu uspjeli još maknuti spremnike s javne površine ili postavili za to primjerene bokseve.

”Tamo gdje to nije bilo moguće, kao što znate, prema odluci je potrebno naručiti boks, neki su ga naručili, neki su dobili rješenje za postavljanje, međutim, još uvijek čekaju da se ti boksevi proizvedu i da im se dostave. Jasno je da u tom smislu moramo biti fleksibilni za one koji dosita nešto poduzimaju da se to promijeni. Neko vrijeme ćemo biti fleksibilni oko toga jer smo razumni i ne želimo kažnjavati ljude bezveze jer nam je u interesu prije svega edukacija i komunalni red”.

Što se tiče vrećica za plastiku i biootpad, one su za građane i dalje besplatne. Ukoliko neće pričekati da stignu na njihovu adresu, mogu ih preuzeti u poslovnici Zagrebačkog Holdinga. Sljedeći tjedan pred zastupnicima je nova sjednica Gradske skupštine na kojoj će se naći i rebalans proračuna. S obzirom na uzdrmanu koaliciju Možemo i SDP-a, ima li gradonačelnik povjerenja u njih da će se složiti oko tema i točaka?

”Jasno je da trebamo unaprijediti suradnju, mi smo spremni na to, ali nije bilo nikakvih disonantnih tonova oko točaka Skupštine, a prolazili smo baš konkretno sa zastupnicima SDP-a u Skupštini najveću temu ove sljedeće sjednice, a to je rebalans”.

A za jednu od zagrebačkih atrakcija, Advent, ponovit će se natječaj. Tomašević je naglasio da nijedan ponuditelj nije zadovoljio uvjete u širem centru grada te pozvao poduzetnike i obrtnike da se jave.

”Ali će isto tako ići i jedan dio Adventa i po tržnicama. Tako da ćemo u svakom slučaju pokušati ono što smo i najavljivali, da decentraliziramo Advent što je više moguće. Tako da ćemo i preko tržnica, ako treba, ponuditi adventski sadržaj, ne samo u širem centru grada, nego i po kvartovima”.