TOMISLAV TOLUŠIĆ: Svi koji misle da im nije mjesto u HDZ-u, otvorena su im vrata

MINISTAR TOLUŠIĆ: Pitanje je tko želi sakriti ili uzeti 500 milijuna kuna iz fondova EU

U današnjoj emisiji Rovinj FM-a ‘Bez cenzure‘ gostovao je ministar poljoprivrede i potpredsjednik HDZ-a Tomislav Tolušić.

Razgovarao: Igor Franković

Ministar se dotaknuo samog početka njegovog mandata u resoru poljoprivrede kazavši kako je odmah odlučio krenuti ozbiljno raditi unatoč činjenici što je on po struci pravnik, a ne agronom i možda je upravo zato bez razmišljanja krenuo u borbu sa raznoraznim lobijima koji potiču uvoz zaražene hrane.

“Da mi sad želimo otići na Tajland treba nam avionom dva dana, znači to pile ako je došlo s Tajlanda avionom i jeftinije je od hrvatskog, onda me živo zanima na što to liči, a ako je došlo brodom putovalo je 30 dana”, pita se Tolušić. Ako ovako nastavimo, ako budemo šutjeli i ako nam bude svejedno, za pet godina nećemo imati domaću proizvodnju i jest ćemo isključivo uvoznu hranu, a to si ne smijemo nikako dopustiti, rekao je ministar Tolušić.

U 2016. godini provedeno je oko 17 tisuća kontrola a uz brojne nesukladnosti od veterinarskih inspektora izdano je gotovo dvije tisuće rješenja i 48 optužnih prijedloga.”Svi koji rade stvari koje nisu dobre moraju znati da će biti uhvaćeni prije ili kasnije i biti kažnjeni. Mi ne kažnjavamo bez veze. Ako dođemo u pogon za preradu mesa i tamo nađemo tonu mesa bez papira, prijatelju uzet ćemo ti meso, kaznit te i zatvoriti ti pogon”, poručio je Tolušić.

I to kad shvate oni koji se sa takvim stvarima bave, onda će stvari doći na svoje, dodaje Tolušić, koji se osvrnuo i na želju Europske komisije koja predlaže ograničenje ulova plave sitne ribe na 40 tisuća tona. Ministar je gostujući u emisiji Bez Cenzure rekao kako je regionalni plan za Jadran koju želi donijeti Europska komisija dobar i da imamo isti plan, kako bi se očuvalo riblje bogatstvu u Jadranskom moru, no putevi kojima to radimo su nam različiti:”Hrvatska tu želi napraviti sa ograničavanjem određenih stvari u sektoru ribarstva, ali ne kroz kvote, nego npr. suspenzijom alata i ograničavanjem vremena kada možete ići u ribolov. Naši su ribari shvatili da trebaju čuvati riblje bogatstvo kako bi i njihova djeca mogli biti ribari nakon njih”, kaže Tolušić.

Dok Europska komisija to želi na drugi način, no nije uvijek njihova zadnja, rekao je ministar Tolušić. Tomislav Tolušić, ujedno i potpredsjednik HDZ-a osvrnuo se na predstojeće lokalne izbore i zanimljivu situaciju u Zagrebu kazavši kako je Drago Prgomet dobio jednoglasnu podršku zagrebačke Gradske organizacije dok Bruna Esih o kojoj se posljednjih dana puno priča, nije članica HDZ-a. Na pitanje može li ih upravo ona ugroziti, odgovorio je:

“Može biti 100 kandidata za Grad Zagreb, no HDZ ima samog jednog jedinog…Svi drugi ako misle da im nije mjesto u HDZ-u, brate mili izađite van”.

 

 

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!