TOMISLAV MADŽAR: Neistinite su tvrdnje potpredsjednika HND-a da sam “prijetio tužbom”

Tomislav Madžar, nekadašnji savjetnik bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, reagirao je na ćlanak koji je objavljen kao upozorenja Hrvatskog novinarskog društva o novom valu tužbi protiv novinara i medija.

Podsjećamo HND je posebno naglasio tužbe bivšeg ministra Tomislava Tolušića, bivšeg saborskog zastupnika Branimira Glavaša i rektora Sveučilišta u Zagrebu Damira Borasa, dok je potpredsjednik HND-a Goran Gazdek spomenuo i tužbu Tomislava Madžara.

O svemu se oglasio i Madžar, čije reagiranje, kako kaže “na posve neistinite tvrdnje potpredsjednika HND-a o ‘prijetnji tužbom’ donosimo u cijelosti:

“Agencija Hina objavila je u srijedu vijest pod naslovom “HND upozorava na novi val tužbi protiv novinara i medija”, a istu je potom prenio i veći broj medija.

Ne mogu ulaziti u točnost svih tvrdnji koje su u tekstu iznesene ali dužan sam reagirati na potpunu neistinu koju je o meni osobno iznio “potpredsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) i glavni urednik portala Virovitica.net Goran Gazdek”.

Osobno sam dugo vremena žrtva neistinitog izvještavanja u pojedinim medijima. Pri tome naravno uopće ne mislim na neduhovite pokušaje ismijavanja mene kao osobe, karikiranja i pokušaje sramoćenja. Govorim o neistinama koje mi nanose štetu pri čemu je najmanje važno što je ona i financijska, jer sam ravnatelj zdravstvene ustanove koje sam i vlasnik, a iznimno važno što se zapravo napada moj kredibilitet i integritet. To ne može proći bez reakcije, ne možete o nekomu pisati, konstruirati lažne zaključke ili prenositi od drugih medija takve štetne informacije i pri tomu se žaliti što tražim objavu ispravka, a upravo se o tome radi.

Potpredsjednik HND-a očito reagira jednako neprofesionalno kao i jedan dio njegovih kolega novinara koji štete profesiji, a povrh svega čitateljima, građanima. Hina je prenijela njegove riječi koje citiram: “Kao kuriozitet naglasio je prijetnju tužbom koju je Ogportal.com dobio od Tomislava Madžara, bivšeg savjetnika predsjednice Grabar Kitarović, jer ga je nazvao “nosačem državnog cekera”, a u zahtjevu za objavom ispravka navode se “netočne, neosnovane, maliciozne i uvredljive informacije”.

“Računaju na to da moramo angažirati odvjetnike i braniti se u sudnicama pa možda nećemo imati vremena za nove tekstove”, kazao je Gazdek.”

Navedeni portal objavio je zahtjev za ispravkom teksta koji je posve nekritički prenio s drugog portala, net.hr, a u kojem me se potpuno neistinitim tvrdnjama optužuje kako sam ustanovi u svom vlasništvu političkim utjecajem pribavio poslove, a time se dakle materijalno okoristio. U tom tekstu za takve stravične navode nema niti jednog dokaza. Radi se o u najmanju ruku zlonamjernoj tvrdnji na koju sam morao reagirati kako bih zaštitio sebe i ustanovu kojoj sam ravnatelj. Tekst koji je nekritički prenijelo više portala opremljen je naravno uvredljivo, te sam reagirao na sve neistinite tvrdnje kojim je obilovao, a koji je već u naslovu posprdno mene sveo na “nosača državnog cekera”.

Postalo je nebitno što sam liječnik, specijalist, doktor znanosti, poduzetnik, poslodavac, ciljano je da me se ismije i optuži bez dokaza, bez suda, bez činjenica. Tako što ne mogu dopustiti. Zato poručujem i gospodinu Gazdeku, kako je potpuna laž da sam prijetio tužbom lokalnom portalu jer me nazvao posprdno, može jednostavnom pretragom interneta pogledati kako nisam reagirao na stotine takvih objava, istina je da sam angažirao odvjetnike koji su u moje ime reagirali prema onima koji su pokušali nanijeti mi nemjerljivu štetu iznošenjem potpuno neutemeljenih zaključaka kako sam koristio “stranačka prijateljstva” u poslovanju.

To je itekako “netočna, neosnovana, maliciozna i uvredljiva informacija”, a tražio sam i tražit ću da se takve stvari isprave, pa ako je potrebno i na sudu, i to ne kako bih nekome onemogućio da radi svoj posao, kako potpredsjednik HND-a zaključuje, nego kako bih zaštitio ustanovu koju sam osnovao i u kojoj radim, svoje zaposlenike i kolege i samog sebe, kao poslodavca, profesionalca i općenito svoj ljudski kredibilitet i integritet.

Kao liječnik jako dobro poznajem svoju profesionalnu etiku, apeliram na svaku struku, a ovim putem posebno novinarsku da pri svom radu primjenjuje etička načela.

U redu je ako nekome nisam drag i simpatičan, međutim apsolutno je nedopustivo iznositi posve neutemeljene zaključke, neistine koje nanose štetu. Vjerujem da se s time svi možemo složiti.

U osobno te u ime ustanove Vaš pregled, dr.sc. Tomislav Madžar

Komentiraj

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *