TOMAŠEVIĆA ČEKAJU TUŽBE: Tri udruge podnose tužbe zbog ukidanja mjera roditelj-odgojitelj

Nastavlja se saga oko ukidanja mjere roditelj odgojitelj. Ukupno tri udruge najavile su da će idući tjedan podnijeti tužbe Visokom upravnom sudu. Riječ je o udruzi U ime obitelji, zatim Hrvatskoj udruzi roditelja odgojitelja, te inicijativi U djeci je budućnost.

Izvor: Media servis

Iz spomenutih udruga smatraju da se odluka nikako nije smjela donositi i ukidati retrogradno. Požalili su se i na ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenicu za kojeg tvrde da je njihov zahtjev za nadzor zakonitosti odluke prebacio na Ured za demografiju.

Karlo Novosel iz udruge U ime obitelji upozorio je kako je od dana donošenja te odluke proteklo mjesec dana bez ikakve reakcije državnih tijela. Upozorava na ulogu resornog ministarstva.

“Sukladno Zakonu o lokalnoj i regionalnoj samoupravi već je po službenoj dužnosti je dužno nadzirati postupanje jedinica tijela lokalne i regionalne samouprave te raditi procjenu zakonitosti i ustavnosti samih općih akata koje te jedinice donose. Nažalost, svjedoci smo grube ogluhe ovog ministarstva te šutnje administracije.”

Željka Markić iz iste udruge poručila je kako joj nije jasno što ministar Malenica i njegovo ministarstvo u ovom trenutku rade.

“Zbog čega nemaju vremena pozabaviti se protuzakonitom odlukom i kroz zakonit i obvezujući nadzor u Gradu Zagrebu zaštititi 21000 djece i preko 5800 obitelji kojima šerif Tomašević oduzima protuzakonito primanja na koja se Grad Zagreb obvezao da će im davati.”

Predsjednica Hrvatske udruge roditelj-odgojitelj Ana Marija Berbić Lacko poručila je kako su sada već u završnoj fazi kreiranja dokumenta koji će predati Visokom upravnom sudu s ciljem procjene zakonitosti izglasane odluke i poništenjem iste.

“S obzirom da se radi o štetnoj odluci za korisnike mjere, ovim putem poručujemo da ne prihvaćamo nove uvjete aktualne gradske vlasti. Ne želimo sudjelovati u sastancima s obzirom da oni i dalje time nanose štetu korisnicima.”