TOMAŠEVIĆ PREDOVANU: Jel’ vi mene zezate? Kako vas nije sram?

Aktualni sat u Gradskoj skupštini Grada Zagreba pretvorio se u žustru raspravu, pozive na odgovornost i dobacivanja, a sve oko mjera roditelj-odgojitelj i novčane pomoći za novorođenu djecu. 

Izvor: Media servis

Zaiskrilo je odmah na početku između Nenada Predovana iz Stranke rada i solidarnosti i gradonačelnika Tomislava Tomaševića.

“Sugeriram vam s ovog mjesta da još uvijek možete povući mjeru roditelj-odgojitelj i da to napravite. Zbog toga što ste obećali u predizbornoj kampanji da tu mjeru nećete dirati. ali izigrali ste roditelje odgojitelje. Ukidate sada tu mjeru, oni što ste izrekli bila je neistina”, rekao je Predovan.

A amandmane Stranke rada i solidarnosti je da se novac za postojeći model te mjere osigura prodajom dijela gradske imovine. Tomašević je potom nabrajao što je sve učinila njegova stranka od Zagreba i poručio:

”I sad vi držite lekcije o nekakvim obmanama birača. Jel’ vi mene zezate? Stvarno? Znači, 2016. ste donijeli ovu mjeru i bila su tada predviđena 23 milijuna kuna, a pet godina kasnije košta godišnje više od 520 milijuna. Potrošili ste na ovu mjeru 15 puta više nego izgradnjom novih vrtića, a sada tvrde da nema dovoljno kapaciteta u dječjim vrtićima za prihvat te djece. Pa kako Vas nije sram?”, upitao je Tomašević.

“Mene je zaista sram. Sramim se i stidim se što imam takvog gradonačelnika koji na takav način komunicira i koji se na takav način odnos prema najdragocjenijoj politici u RH, a to je demografska politika”.

Nadovezao se Predovan, na što mu je Tomašević odgovorio da su i sami na vlasti planirali reviziju te mjere, ali da se odustalo odlukom pokojnog Milana Bandića koji nije htio takav problem uoči lokalnih izbora. Naglasio je da je ‘toliko dobra’ da ju ni HDZ kao tadašnji partner nije htio podržati. Trpimir Goluža iz MOST-a je, pak, poručio predsjedniku Skupštine Jošku Klisoviću:

“Vama bi trebalo biti kristalno jasno da se predloženom točkom dnevnog reda nastoji institucionalizirati pravno nasilje nad velikom skupinom, ovom društvenom skupinom kojoj ste sad zatvorili prozor da se ne čuju. Oni ne smiju dati svoj glas. Ali dobro”, rekao je Goluža.

Potom je na sjednici pustio snimku Tomaševića tijekom kampanje i nakon dobivanja izbora da dokaže da je u kampanji lagao oko mjere roditelj-odgojitelj.

“Jeste li vi onaj prvi Tomislav Tomašević iz svibnja ove godine koji o mjeri roditelj-odgojitelj govori prije drugog kruga izbora ili ste ipak ovaj drugi Tomislav Tomašević koji o mjeri roditelj-odgojitelj govori u svojstvu gradonačelnika Zagreba?”

“Vrlo dobro znate da sam se u kampanji sučelio s Miroslavom Škorom i drugim kandidatima 15 puta. Nađite mi jednu debatu u kojoj sam rekao da se neće smanjivati naknada za roditelje odgojitelje”, odgovorio je Tomašević i dodao da se izmjenama ove mjere neka prava smanjuju, a neka dodaju. Naprimjer, pravo zapošljavanja korisnika mjere, ali i upisa djece u vrtiće.