TOMAŠEVIĆ OTVORIO: Najveće fiksno reciklažno dvorište u Zagrebu

Otvoreno je najveće i najmodernije fiksno reciklažno dvorište u gradu Zagrebu, kojem gravitira 45 000 građana. Otvorio ga je gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Izvor: Media servis

​Reciklažno dvorište doprinijet će povećanju stope odvojeno prikupljenog komunalnog otpada i smanjenju količine otpada koji se odlaže na odlagališta na području gradske četvrti Podsused-Vrapče. Ukupna vrijednost projekta je više od 1,2 milijuna eura. Direktor Podružnice Čistoće, Davor Vić:

“Mi smo zaista ovdje nastojali obuhvatiti sve ono što je moguće da se nađe u domaćinstvu pa čak i nekakve stvari koje će se sigurno naći u nekim rijetkim slučajevima ili pojedinačno. Dakle radi se o preko 40 vrsti otpada, od toga su neke vrste standardne. Dakle govorimo o plastici, papiru, kartonu, ambalažnom otpadu, glomaznom otpadu, ali isto tako ima preko 20 vrsta otpada koje se smatra opasnim ili problematičnim, a može se naći u domaćinstvu.”

Također, na ovom reciklažnom dvorištu u Podsused-Vrapču uskoro će se otvoriti i centar za ponovnu upotrebu. Tu će građani moći odložiti razne predmete, koji će nakon provjere i manjih prepravaka ponovo postati uporabni predmeti. Time će se uspostaviti još jednu aktivnost sprječavanja nastanka otpada, što je temeljni element gospodarenja otpadom. Vić napominje kako je i dalje najučestaliji otpad je upravo otpad od renovacija, koji se u reciklažnim dovrištima može ostaviti bez naknade. Osvrnuo na pitanje čistoće grada, te na žalbe građana zbog neredovitog odvoza smeća.

“Odvoz se ovija prema rasporedu, dakle mi nemamo nikakvih posebnih slučajeva gdje nismo nekakav otpad odvezli do te mjere da bi uzrokovali zarazu. Dakle imamo, naravno ko i u svakom slučaju kada govorimo o ovolikom broju korisnika, kada govorimo o raznim situacijama po pitanju rekonstrukcije pojedinih ulica, nepropisno parkiranih vozila u nekom slučaju i naših tehničkih nemogućnosti, zna se desiti da odvoz kasni dan do dva, međutim to je sve regulirano unutar radnog tjedna tako da ne možemo govoriti o tome da se otpad ne odvozi redovito i sukladno rasporedu.”

Nakon otvorenja fiksnog reciklažnog dvorišta u Zagrebu, Tomašević je otkrio i koliko je kazni podjeljeno vezano za pogrešno odlaganje otpada.

“Izdano je 1347 ugovornih kazni, bilo je još više upozorenja od kojih se odnosi na fizičke korisnike 929 kazni, a na poslovne korisnike 2418 kazni. Isto tako moram reći da sam potpisao prošli tjedan onaj akt vezano za korištenje videonadzora za pomoć u sprječavanju i u kažnjavanju onih koji se ne drže pravila vezanih za gospodarenje otpadom, tako da i u tom smislu se može u budućnosti koristiti videonadzor ponovno.”

​Grad će u rujnu obavjetiti građane o novostima koje će se uvesti vezano za kontrolu, kažnjavanje i sustav gospodarenja otpadom.