TOMAŠEVIĆ O TRGU MARŠALA TITA: To nije prioritetna tema dok pucaju cijevi i grad nije obnovljen

Obnova od potresa, nadolazeća sjednica Gradske skupštine, vraćanje Trga maršala Tita, vječiti problem glomaznog otpada, teme su o kojima je bilo govora na redovitoj konferenciji zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića.

Izvor: Media servis

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet govorio je o obnovi nakon potresa i pokazao fotografije napretka radova na obnovi škola. Do proljeća bi trebale biti obnovljene 54 škole, kazao je.
“Radi se o cjelovitoj obnovi na tzv. razinu 3. Kao što sam govorio to je dosta komplicirano jer treba pomiriti te vrijedne prostornooblikovne karakteristike škola i s druge strane pojačati otpornost na potres te tzv. razine 3 što odgovara jačini potresa od 6 stupnjeva po Richteru. Vrijednost radova je gotovo 40 milijuna kuna. Trenutno je to sve na teret gradskog proračuna.”U četvrtak se održava Gradska skupština na kojoj će biti riječi o gradskom proračunu.”

Predlažemo proračun od 15,2 milijardi kuna. Nešto više od 10 milijardi kuna odnosi se na Grad Zagreb u užem smislu”, poručio je gradonačelnik Tomislav Tomašević.

”Proračun je veći za 1,1 milijardu kuna, i to zato što će se povećati prihodi od prodaje imovine, od nekih nekretnina, pojasnio je, kao i od prodaje udjela u tvrtki APIS. Povećavaju se rashodi za otplatu duga u odnosu na prethodnu godinu. Za čak 700 milijuna kuna više ćemo otplatiti sljedeće godine”.

Predviđeno je i odvajanje 160 milijuna kuna za sufinanciranje obnove privatnih zgrada, što je dvostruko više od ove godine. Tomašević je kazao da će prihvatiti SDP-ov amandman vezano za povećanje kompenzacijske mjere za mjeru roditelj-odgojitelj, što se tiče povećanja kapaciteta vrtića.

”Za sljedeću godinu predvidjeli smo 52 milijuna kuna za izgradnju tri do četiri vrtića, što je više nego dvostruko u odnosu na prosjek u zadnjih pet godina što se izdvajalo za izgradnju vrtića. Pored toga predvidjeli smo još 15 milijuna kuna za najam prostora za brzo povećanje privremenih vrtića s obzirom na mjeru roditelj odgojitelj. I tu je klub SDP-a podnio amandman da se to poveća za 10 milijuna kuna, na 25 milijuna kuna”.

Još jedan od amandmana koji će biti prihvaćen je onaj Mostov kojim će se povećati satnica za pomoćnike u nastavi s 25 na 30 kuna po satu. A HDZ-ov amandman neće biti prihvaćen. Tomašević je pojasnio zašto.

”Oni su tražili da uzmemo oko 200 milijuna kuna subvencija ZET-u kako bi se kompenziralo smanjenje stavke roditelj odgojitelj. Time bi ZET postao gubitaš i ne bi mogao povlačiti novac iz EU fondova”. Neće se prihvatiti ni amandmani Bandićeve stranke, pogotovo onaj koji je došao izvan roka, a za kojeg Tomašević kaže i da je protuzakonit jer se njima zadire u opći dio proračuna.”Došli su na genijalnu ideju, na isti trik, da se proda Zagrepčanka, Gredelj i Paromlin. To je vrhunac financijske neodgovornosti i zbog toga i jesmo u ovoj situaciji u kojoj jesmo”.

Upitan je tako Tomašević i o povratku Trga maršala Tita.

”Po meni u ovom trenutku to za Grad Zagreb nije jedno od prioritetnih tema s obzirom da pucaju cijevi po cijelom gradu i da grad nije obnovljen”.

Na nekoliko lokacija diljem grada vidljivo je da se glomazni otpad ne odvozi. Tomašević je kazao da je tu bilo malih kašnjenja jer je dobar dio zaposlenika Čistoće oboljelo od Covida ili bio u izolaciji. Za problem ilegalnih odlagališta je rekekao da to nije novi problem, niti samo problem Zagreba.”Trebamo zajedno s Državnim inspektoratom poduzeti znatnije mjere, staviti videonadzor gdje kamioni odvoze. To je biznis, nažalost. Tome treba stati na kraj.”