TOMAŠEVIĆ O STADIONU DINAMA: Nadam se da ćemo sljedeći mjesec riješiti ono na što se čekalo 30 godina

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević danas je među ostalim govorio i o sportskim objektima, te naglasio da se sredstva iz Fonda solidarnosti EU-a ne može povući niti za sportske objekte oštećene u potresu.”Samo nam za Dom sportova treba 170 milijuna kuna i vjerovatno ćemo ga platiti iz proračuna”, kazao je.

“Za rušenje starog i izgradnju novog Maksimira na istom zemljištu koje je u vlasništvu Grada, potrebgno je raspisati model u kojem Grad neće sudjelovati iz proračuna. To je moguće jer se radi o vrlo atraktivnom zemljištu…”, rekao je gradonačelnik Tomašević, kako javlja RTL.

Rekao je da bi se na određeni broj godina zemljište dalo na korištenje investitoru iako bi i dalje ostalo u vlasništvu Grada:

“Na natječaj za pravo građenja se može javiti bilo koji investitor, i Dinamo i bilo koji drugi investitor. Mora izgraditi točno određenu građevinu. HNS zasad nije razgovarao o tome, samo Dinamo.”

Nabrojao je još nekoliko stvari u vezi sportskih prostora u zgradu tako i “onaj tu u Veslačkoj koji je zaposjednut od jednog tajkuna”. Najavio je “model prava građenja” i za druge projekte.

A zamjenski stadion tijekom rušenja i nove gradnje Maksimira?

“Tu se vraćamo na Kranjčevićevu, koja ne može ovakva zadovoljiti europske nogometne utakmice što se tiče licenci bez dodatnih ulaganja… Ništa ne možemo riješiti dok se ne riješi ono što se 30 godina nije riješilo, a to su imovinsko pravni odnosi u Maksimiru, i dalje su u povratu Crkvi parcele gdje bi trebao niknuti stadion.”

“Ja ne mogu vjerovati da se to 30 godina nije rješavalo”, rekao je, nadajući se da će se sljedeći mjesec riješiti.

“Gledajte, 20 godina je ovo ruglo od stadiona, ulupano je 800 milijuna kuna u to. Ja ne mogu u tako kratkom vremenu to riješiti, a da nije riješeno niti vlasništvo. Ali rješavamo to”, kazao je.

Za Maksimir je rekao dalje: “Ne možete prodajom karata financirati investiciju od pola milijarde kuna. Stvar je zamjenskog stadiona, škole za Dinamo, kampa nogometne reprezentacije… Ja ne mogu vjerovati da se 800 milijuna kuna ulupalo u obnovu rugla, a da se nije riješilo vlasništvo. Pa tko to normalan radi?!”

Tomašević je odgovarao i na pitanja o ZET-u. Rekao je da će se nabaviti do kraja godine 60 novih autobusa, da se kreće u širenje tramvajske pruge, dobrim dijelom iz EU fondova (Heinzelova, Sarajevska)… Za tramvaje je rekao da će se na njih čekati, prvo na isporuku prvih 20, ali da će do kraja mandata i njih stići 60 novih nakon što dugi niz godina nije stizalo ništa novog.