TOMAŠEVIĆ NAJAVIO: Blagdan Svih svetih će biti sajmeni dan – radit će cvjećari

Zagrebački potres osim stotina urušenih domova unazadio je i kulturni život Zagrepčana. Kazališta u centru Zagreba već su godinama van stroja, no od gradskih vlasti stižu dobre vijesti – u skorije vrijeme slijede otvaranja nakon procesa obnove, a prva na redu je kultna Gavella.

Izvor: Media servis

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević obišao je obnovljeno zdanje zagrebačkog kazališta u Frankopanskoj ulici, a dotaknuo se i relevantnih tema koje muče stanovnike metropole.

Dobre vijesti stižu za sve željne kulturnog uzdizanja – idućeg tjedna, točnije 27. listopada – otvara se obnovljeno kazalište Gavella. Gradonačelnik Tomislav Tomašević izrazio je zadovoljstvo što je cijela obnova napokon završena, jer projekt je to koji je započeo 2017. godine, 3 godine prije samog potresa. Obznanio je i koliko je sve stajalo:

“To je bilo oko 5 milijuna eura. Toliko je koštala i oprema i građevinski radovi, dakle obnova Gavelle. Od toga samo 10 posto smo mogli povući iz Fonda solidarnost, zbog dogradnje i ovih svih komplikacija prije nego što se potres dogodio. U tom smislu, malo je bilo iz Fonda solidarnosti, ali sve što se moglo mi smo povukli. Sve ostalo je plaćeno iz gradskog proračuna, dakle 4,5 milijuna eura.”

No otvaranje novoobnovljenih kazališta i kulturnih centara ovdje ne staje. “Ja bi samo još rekao da ćemo uskoro otvoriti, točnije obići kazalište Komedija. U završnoj fazi su i druge kulturne ustanove kao što je Muzej Prigorja. To vjerujem da ćemo ubrzo otvoriti. Potom, u završnoj fazi je čuvaonica Etnografskog muzeja, Hrvatski prirodoslovni muzej te Arheološki muzej.”

Podsjetio je i na najveći kapitalni projekt u ovom mandatu: “To je društveno kulturni centar Paromlin koji će u isto vrijeme biti i knjižnica, ali i društveno kulturni obrazovni centar grada. To je najveća investicija od preko 80 milijuna eura od čega pola planiramo povući iz europskih fondova, a pola financirati iz proračuna.”

Potom se Tomašević osvrnuo i na ostale gradske teme. Sve bliže je blagdan Svih svetih, a kako bi zaobišli zabranu rada blagdanom, Grad Zagreb odlučio se ponoviti potez kojeg su napravili i za blagdan Velike Gospe.

“Naime odlučio da blagdan Svih svetih proglasim sajamskim danom u Gradu Zagrebu s obzirom na sve prodaje i cvijeća i svega ostaloga. To je zakonska mogućnost koja je ostavljena lokalnim čelnicima i želim to dva tjedna prije najaviti da to svima koji žele prodavati cvijeće bude jasno.”

Neizostavno pitanje bilo je i otpadu, točnije boksevima. Podsjetimo, ranije ovog mjeseca najavljeno je da će grad financirati bokseve. Tomašević kaže – važno je da građani znaju:

“Da moramo prvo usvojiti tu odluku, to će biti gotovo do kraja ove godine. Moramo usvojiti proračun gdje ćemo ta sredstva pronaći u proračunu. Sve to će zapravo stupiti na snagu 1. siječnja i tek tada mogu očekivati prve refundacije za ove prošle bokseve.”

Troškovi će se dakle, refundirati onima koji su već ugradili bokseve, onima koji ih trenutno ugrađuju kao i za one koji će to napraviti u idućoj godini. Trenutno postoji oko stotinjak bokseva, no gradonačelnik smatra da će se njihovo postavljanje sada intenzivirati. Grad Zagreb napreduje i po pitanju sedamdesetak podzemnih spremnika, ističe Tomašević. Riječ o vrlo kompleksnom postupku zbog podzemnih instalacija:

“Najgori i najteži dio toga je iza nas jer je to najteže napraviti u užem centru grada, u povijesnoj jezgri. Rekli ste da je Ljubljani trebalo 10 godina da to naprave u povijesnoj jezgri, ja sam rekao da ćemo mi to napraviti u nekoliko godina i pri tome stojimo. U proljeće iduće godine očekujem da to završimo u povijesnoj jezgri.”

Kada je riječ o novim vozilima ZET-a, točnije tramvaja, Končarovih 20 tramvaja trebali bi doći do kraja 2025. godine. Prije toga stići će rabljeni tramvaji iz Augsburga. Što je s novim tramvajskim prugama:

“Ide i Sarajevska, ona je u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa. Ide i cesta, ide i tramvajska pruga, a s druge strane, država, točnije Hrvatske ceste rade na nadvožnjaku preko Ranžirnog kolodvora koji će onda doći do Sarajevske. Što se tiče Heinzelove, tu je imovinsko-pravna stvar čista, ali usklađujemo to sve s opskrbom i odvodnjom da već kad gradimo novu prugu moderniziramo i vodnu infrastrukturu koja se nalazi ispod te ulice.”

A pruge nema ni na Jadranskom mostu što Zagrepčanima već dulje vrijeme predstavlja problem. Gradonačelnik pojašnjava kada očekuje da tramvaji povežu dva dijela Zagreba, ali i u čemu je problem:

“To će biti sljedeće godine. Tri puta je padao javni natječaj. Dakle, obnova mosta ide u fazama. Nažalost, treći pokušaj javnog natječaja je u tijeku. Mi ne možemo utjecati na to hoće li se privatne firme javljati, hoće li odustajati itd..”