TOLUŠIĆ U PRITVORU: Prenoćit će na Oranicama – u petak odluka o istražnom zatvoru

Jutros uhićeni bivši ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade Tomislav Tolušić prenoćit će u pritvoru na Oranicama.

Odluku o istražnom zatvoru zagrebački Županijski sud donijet će sutra. Tolušić je poslijepodne ispitan u Uredu europskog javnog tužitelja.

Njegov odvjetnik Nikola Mandić nije stao pred kamere, a za HRT je u telefonskom razgovoru rekao da je Tolušić iznio obranu i odgovarao na pitanja.

– Gospodin Tolušić je negirao krivnju, iznosio je detaljno obranu, vrlo opširno i odgovarao je na sva postavljena pitanja, sve je detaljno pojasnio pozivajući se na materijalnu dokumentaciju.

U ovom trenutku vraćen je u jedinicu za zadržavanje i vidjet ćemo ukoliko bude prijedloga za određivanje istražnog zatvora imat ćemo sutra tijekom dana ročište na Županijskom sudu kod suca istrage, a ako ne, pustit će ga na slobodu, izjavio je Mandić.

Odvjetnik Željka Ferenca kazao je kako ima informaciju da bi Ferenc sutra trebao biti ispitan na Županijskom sudu u Zagrebu, kazao je za HRT.

Podsjetimo, rano jutros policija je u Virovitici uhitila bivšeg HDZ-ova ministra Tomislava Tolušića i Željka Ferenca iz Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Akcija je provedena prema nalogu Ureda europskog javnog tužitelja zbog malverzacija vezanih za poticaje u vinskom sektoru. Nakon obavljenih premetačina, prebačeni su u Zagreb i predani su pritvorskom nadzorniku.

Ferenc je ispitan poslijepodne, a njegov odvjetnik Maro Konjuh kazao je da se Ferencu na teret stavlja mala kriminalna količina u odnosu onoga što može pretpostaviti da je predmet postupka u cjelini, odnosno zlouporaba položaja i ovlasti.

Kako doznaje Index, radi se o najmanje dva krimena koji se tiču ozbiljnog kriminala s EU novcem. U prvom slučaju se sumnja da je postojeći tuđi vinograd lažno prikazao kao svoju oranicu da bi dobio 2 i pol milijuna kuna, a u drugom da je lažirao da posjeduje pola od 4.5 milijuna kuna, kako bi drugu polovicu dobio bespovratno iz EU.

U dva odvojena slučaja izvlačenja EU novca, sumnja se, Tolušić si je pokušao nelegalno pribaviti više od 4 milijuna kuna, a od toga mu je isplaćeno najmanje približno dva milijuna kuna. Uz Tolušića je uhićen i državni službenik iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi koji je, sumnja se, pomagao Tolušiću.