TKO JE U PRAVU: Ministri, ili mali distributeri goriva, koji već zatvaraju pumpe?!

Nakon što je Vlada zamrznula cijene goriva na novih 14 dana, u opasnoj zoni našli su se, kako tvrde, mali distributeri goriva. Tvrdili su da će morati zatvoriti benzinske crpke. a danas je već nekoliko njih zatvoreno, kako je za HRT izjavio čelnik njihove udruge Armando MIljavac.

A kada je Vlada donijela svoju novu odluku ministar Davor Filipović je rekao kako je novost u ovoj odluci što će za sljedeća 2 tjedna ograničiti i veleprodajnu cijenu “kako bi najveći igrači na tržištu naftnih derivata podnijeli teret u odnosu na poduzeća koja se nazivaju malim distributerima naftnih derivata”.

Objasnio je da je riječ o poduzećima koja se nazivaju malim distributerima, s njima kontinuirano komuniciraju i INA im nije povećavala veleprodajnu cijenu, a oni su uglavnom prodavali svoje zalihe.

“Prema tome, u protekla dva tjedna možemo govoriti o tome da nisu zaradili onoliko koliko su mislili zaraditi”, naveo je ministar i dodao da će to u sljedeća dva tjedna Ina većinom preuzeti na svoja leđa, odnosno da im neće povećavati cijenu, a kako bi oni mogli lakše funkcionirati.

Otkrio je da je u okviru malih distributera naftnim derivatima 40 poslovnih subjekata, a da su ti poslovni subjekti u 2021. godini ostvarili ukupan prihod od prodaje od gotovo 3,5 milijarde kuna, te 133 milijuna kuna dobiti. Jednako uspješno poslovali su i u 2020. godini, tvrdi ministar. Kaže kako sve to treba uzeti u kontekst i sagledati širu sliku, jer se nalazimo u delikatnoj situaciji. Po njemu, bez intervencije Vlade cijena dizela bila bi više od 16 kuna. Smatra da je ovo situacija velike neizvjesnosti i teret krize svi moraju preuzeti na svoja ramena. Vjeruje da će se sve ovo uspješno prebroditi zajedničkom komunikacijom.

Najave malih distributera, koji najavljuju zatvaranje 240 benzinskih postaja i ne slažu se s Vladom da imaju dovoljno prihoda, komentirao je i ministar Oleg Butković

“Mislim da im u ovom trenutku nije lako, nije lako niti Vladi, niti građanima. Ova odluka o zamrzavanju cijena, moramo se svi skupa nečega i odreći. Išli smo sa zamrzavanjem, “zagrebli” smo u marže i trošarine. Pričekajmo što će se događati na svjetskom tržištu s cijenom barela nafte. U tom smislu mislim da je njihova izjava preishitrena.

A u svom priopćenju Udruga malih distributera goriva kaže:

“Nastavno na Odluku Vlade RH prema kojoj režim određivanja najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata ostaje isti kao i prethodnih 14 dana, a veleprodajne cijene fiksiraju na način da sa svim javnim davanjima ne mogu iznositi više od krajnje maloprodajne cijene propisane Uredbom za maloprodajna mjesta izvan autocesta, poručujemo kako je ista neprihvatljiva i neodrživa za male distributere goriva

Naime, ovakva Uredba podrazumijeva da će mali distributeri gorivo kupovati i prodavati po istoj cijeni, što za nas znači daljnje gubitke jer nisu ukalkulirani naši troškovi, prije svega troškovi prijevoza goriva.

Podsjećamo kako je, za razdoblje od 07.06.2022. do 20.06.2022. godine, ukupni gubitak članova Udruge, njih 50-tak, za cjenovno regulirane kategorije goriva iznosio 5,8 milijuna kuna, a procjena gubitka za razdoblje od 21.06.2022. do 05.07.2022. godine iznosi 16,5 milijuna kuna.

Neprihvatljiva je teza o tome kako su mali distributeri goriva u prošloj godini ostvarili velike prihode, dok se nigdje ne spominju troškovi. Točno je naime da su ukupni prihodi članova Udruge u 2021. godini iznosili 2 milijarde kuna, a troškovi su veći od 1,9 milijardi kuna.

Poslovanje malih distributera u ovim je okolnostima neodrživo i stoga ćemo sigurno ići u zatvaranje benzinskih postaja, što znači ugrozu egzistencije za gotovo 1000 obitelji.

Uz sve navedeno, želimo upozoriti i na činjenicu da će ove mjere Vlade izazvati i nestašice goriva, što nikako nije dobro u vrijeme turističke sezone.

Ponovno apeliramo na Vladu RH da omogući da se cijena goriva regulira sukladno tržišnim kretanjima”.