TKO JE KRIV HDZ ILI MOST: Maletić i Jurlina Alibegović u sukobu oko neprovođenja reforme javne uprave

jurlina, maletić

HDZ je u Vladi bio taj koji je kočio reformu uprave. Optužba je to koju je izrekla MOST-ova tehnička ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović.

Pripremio: Media servis

Odgovor je stigao od HDZ-ove Ivane Maletić, koja je poručila da od reforme nije bilo ništa jer MOST nije bio sposoban napraviti valjan akcijski plan.

U međuvremenu, Milan Bandić, glasove lovi obećanjem o povećanju mirovina najugroženijima i vraćanju novaca za plaćene udžbenike, a Laburisti su u kampanju krenuli biciklima.

Zaiskrilo je danas između HDZ-a i MOST-a na okruglom stolu “Reforma pravosuđa i javne administracije” u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca i izdavača Hanza Medie. Jurlina Alibegović izjavila je da u HDZ-u “nema političke spremnosti da se provede reforma u javnoj upravi”, te da je sve osjetila u svom ministarskom mandata na svojoj koži, naglasivši da ta reforma nema alternativu i da mora biti provedena.

HDZ-ova Ivana Maletić odgovorila je da je sve “zapelo” kada je MOST-ovo ministarstvo trebalo predložiti akcijski plan, a koji je bio manjkav, te da je i EK rekla da “to nije akcijski plan”. Temelj programa njezine stranke vezan uz ovu problematiku je ubrzati i pojednostaviti javnu administraciju, kaže Maletić.

“Ono najčešće što svi građani i poduzetnici govore jest da nikako dobiti nekakvi odgovor, a da ne govorimo o rješenju ili dozvoli,” rekla je Maletić.

Na okruglom stolu sudjelovao je SDP-ov Orsat Miljenić, bivši ministar pravosuđa, naglasivši da je niz zakona promijenjen za njihova mandata, ali “ono što je građanu bitno jest da on dođe i da ima pravnu sigurnost koja se očituje u brzini postupanja, u izvijesnoti da ćete dobiti rješenje”, ističe Miljenić.

Jurlina Alibegović naglasila je potrebu preklapanja nadležnosti u obavljanju javnih poslova na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini…”Isto tako da se smanji i racionalizira velika fragmentiranost velikog broja institucija na središnjoj, regionalnoj i lokalnoj razini”, kazala je Jurlina Alibegović.

A čelnik Koalicije za premijera i predsjednik 365 – Stranke rada i solidarnosti, Milan Bandić, nastavio je sa nizom svojih predizbornih obećanja. Ako postane premijer, kaže, svi mogu očekivati model skrbi o umirovljenicima kakav ima Zagreb, a najugroženiji i povećanje mirovina od 5 do 20 posto. Bandić je pozvao i sve roditelje školaraca koji moraju kupiti knjige da svoje račune sačuvaju.

“Da sačuvaju račune jer ću im vratiti novac za udžbenike. To je ulaganje u obrazovanje. Nema većeg prioriteta i sačuvati dostojanstvo onih koji su izgradili ovu zemlju,a to su umirovljenici”, kaže Bandić.

U nacionalnu kampanju krenuli su danas i Hrvatski laburisti. U nju su “krenuli” ispred propale tvornice Kamensko, a na terene će u kampanji ići biciklima. Šef stranke, Tomislav Končevski.”Rad za koji se mi zalažemo je trenutno jedina stvar koja u Hrvatskoj fali. Laburisti jedini zastupaju radnika i jedini se bore za prava radnika i socijalno obespravljene”, rekao je Končevski.

I MOST je današnju kampanju posvetio jednoj u nizu neslavnih priča o uništenim hrvatskim tvrtkama. Kašelanske staklenike posjetio je Miro Bulj, prvi na listi te stranke u IX. izbornoj jedinici. “HDZ i SDP su zajedno obećali 300 tisuća radnih mjesta, a uništili su ovdje 300 mjesta i nisu ih spremni sačuvati jer njima je interes ugrožavanje nacionalnih interesa i rasprodaja državne imovine”, kazao je Bulj.