TKO IMA NAJVIŠE ULICA: On je ostavio iza sebe Nazora, Radića, Jelačića, Tuđmana…

Poznati hrvatski sociolog, kolumnist i publicist, nedavno preminuli dr. Slaven Letica, napisao je brojna djela, a jedno od njih je i “Let iznad kukavičjeg gnijezda” u kojem, gdje piše o tome koje su hrvatske “zvijezde” politike, umjetnosti, književnosti i znanosti “dobile” najviše ulica.

Knjiga je to napisana 2007. godine i od tada se, zasigurno, nešto promijenilo  – ali, statistika je više manje ista. Tako je Letica uvidio, i u svom djelu podnaslova “Kada bi ulice imale dar govora”, kako dr. Franjo Tuđman nije ni među prvih deset po popularnosti imena, bar što se ulica tiče u Hrvatskoj, piše RTL.

Najviše ulica nosi ime Matije Gupca (čak 362), a slijede ga Vladimir Nazor, Stjepan Radić, Josip Jelačić, Ljudevit Gaj, Ante Starčević, August Šenoa, Nikola Tesla, Tin Ujevac i Alojzije Stepinac.

Zanimljivo je i dodati kako se Josip Broz Tito našao na 52. mjestu sa svega 25 ulica. Tome treba oduzeti Trg maršala Tita kojem je u Zagrebu u međuvremenu promijenjen naziv u Trg Republike Hrvatske.

U TOP 50 najpopularnijih osoba za imena ulica, našla se – žalosno je konstatirati – samo jedna ženska ikona – Ivana Brlić Mažuranić. Na 51. mjestu je Marija Jurić Zagorka.

Listu možete pogledati OVDJE.