TKO ĆE U KATAR: Cijene aranžmana astronomske – neki će ipak posegnuti duboko u džep

Dugoiščekivano Svjetsko nogometno prvenstvo u Katru je pred vratima. Spektakl u Dohi počinje iduće nedjelje, a glamura i luksuza – neće nedostajati.

Izvor: Media servis

Prvi put se ovo natjecanje održava u zimskom periodu, iako će u Katru biti između 25 i 30 stupnjeva. S predsjednikom Kluba navijača Hrvatske nogometne reprezentacije razgovarali smo o očekivanom broju “kockica” u Dohi, a iz turističke agencije saznali koliko zainteresirani Hrvati moraju duboko zavući ruku u džep.

Gotovo 12 godina prošlo je od po mnogima najkorumpiranijeg glasovanja u povijesti izbora domaćina za Svjetsko nogometno prvenstvo. Sve je ukazivalo da će domaćin biti SAD, no odluka je pala na Katar. FIFA je naknadno istragom utvrdila da koruptivne radnje nisu utvrđene, no saga o iznosu “plesa milijuna” na računima upletenih nikad nije okončana.

Sada – tjedan dana prije prvenstva – sve je spremno. Hrvatskoj će ovo biti šesta svjetska smotra, a preskočili smo tek prvenstvo u Južnoafričkoj Republici 2010. godine. No tradicionalni zanos Hrvata oko podrške reprezentaciji u Katru je pod upitnikom. O razlozima smo razgovarali s predsjednikom Kluba navijača Hrvatske nogometne reprezentacije Slavkom Husnjakom koji je za Media servis otkrio što nas očekuje na tribinama.

“Ja bi bio sretan ako nas bude 500. Jedino ako Hrvatska bude u finalu onda će biti dizanja kredita na 5 godina. Takav smo narod – entuzijastičan. Ali ne očekujem veliki broj jer je nezabilježeno u povijesti hrvatskih navijača i praćenja sporta da imaš – ne jednu kartu viška nego njih stotinu.”

A ovogodišnje prvenstvo ostat će zapamćeno upravo po troškovima. Husnjak i sam putuje na prvenstvo, a otkrio je i koliko bi prosječnom Hrvatu trebalo za 5 dana boravka u Dohi.

Foto: Pexels.com

“Tri i pol do četiri tisuće eura za vrlo kratak boravak.” Ipak, istaknuo je i da su neke cijene proizvoda u Katru vrlo jeftine.

“Imamo provjerena saznanja da je voda 25 centi, da je Coca-cola dolar, ali kao navijače nas naravno zanima – alkohol. Ali ne u obimu nekog alkoholiziranja, nego svi znamo da je prateći sadržaj navijačkog svijeta – nešto popit. E to je skupo. To je doista na visokoj cijeni i vjerojatno je to namjerno tako jer tamo alkohol nije dozvoljen, barem ga nema bilo gdje.”

A sudeći po tim ciframa – more kockastih dresova i pune trgove teško da možemo očekivati. Ipak, oni strastvenog navijačkog srca ili dubljeg džepa, svoj aranžman u Katar još uvijek mogu osigurati u turističkim agencijama. Detalje ponude Media servisu otkrila je agentica Maša Bulum.

“Princip je da uvijek vežemo dvije utakmice. Dakle, prvi program veže prve dvije utakmice grupne faze, drugi program drugu i treću, a treći program veže završnu fazu grupne faze s Belgijom koja je najatraktivnija i osminu finala. Radi se o tri šestodnevna ili sedmodnevna aranžmana koji iznose 39,750.00 kuna.”

U ovu cifru nisu uključene karte za utakmice naše reprezentacije, a one za grupnu fazu natjecanja stoje od 75 do 24o eura, ovisno o kategoriji. Iz agencije su pojasnili i koliki je interes Hrvata za ponuđene opcije putovanja.

“Mi smo prodali preko 300 aranžmana, postoji još koje slobodno mjesto i to na programu broj tri, dakle koji povezuje treću utakmicu i osminu finala. Tako da svi zainteresirani mogu još iskoristiti priliku i otputovati u Katar i podržavati naš nacionalni tim.”

Doha je vremenski dva sata ispred Hrvatske, a let do tamo traje oko 6 sati. Autom bi pak morali proći gotovo 5 tisuća kilometara, a našim državljanima viza uz kupljenu kartu nije potrebna. Husnjak ističe da samo putovanje i nije tolika prepreka, koliko vrijeme i ono glavno pitanje – gdje boraviti.

“Smještaja ima. Oni jesu ponudili različite verzije smještaja od brodova, vila, beduinskog smještaja. To je mali problem jer su to više-manje skuplje opcije. To je tako, takva je zemlja, s takvim bogatstvom raspolažu. Ne možeš naći u hotelu s 5 zvjezdica smještaj za 50 eura noć. To je nemoguće i u Europi.”

Hoće li grupna faza ipak privući više “naših” ili se budžet čuva za kasnije faze natjecanja, vidjet ćemo za nešto više od tjedan dana.